Linkovi

Ali Laridžani i Havijer Solana razgovarali u Berlinu


Ali Laridžani i Havijer Solana rzagovarali u Berlinu

Glavni iranski nuklearni pregovarač, Ali Laridžani i visoki predstavnik Evropske unije, Havijer Solana, u Berlinu razgovaraju o nuklearnom programu Irana. U međuvremenu, u Teheranu, predsednik Ahmed Ahmadinedžad je rekao da njegova zemlja neće da se odrekne prava na nuklearnu tehnologiju. Kako je prenela iranska državna novinska agencija, Ahmadinedžad je rekao da su zahtevi zapadnih država da Iran suspenduje program obogaćivanja uranijuma, zapravo – kako se izrazio– propaganda i da je protivljenje tom programu u suštini izgovor da se uspori razvoj Irana.

Rajs: Vlada u Kartumu će «snositi posledice» ako se odluči za konfrontaciju

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je da će Vašington smatrati vladu Sudana odgovornom, ako se blokiraju napori da se uspostavi mir u regionu Darfura. Rajsova je dodala da Sudan treba da bira da li će saradjivati sa medjunarodnom zajednicom, ili se konfrontirati sa njom. Ona je upozorila da će vlada u Kartumu «snositi posledice» ako se odluči za konfrontaciju. Kondoliza Rajs je zatražila hitan prekid vatre u Darfuru.

Izrael oslobodio Nasera Šaera

Izrael je oslobodio potpredsednika Palestinske vlade Nasera Šaera, visokog zvaničnika Hamasa, koga je vojska zarobila pre više od meseca. Sudija vojnog suda je saopštio da se Šaer, protiv koga nije bila podignuta optužnica, oslobađa zbog nedostatka dokaza. On se već vratio kući u Nablusu na Zapadnoj obali, gde su ga dočekale desetine pristalica. Tridesetak poslanika i članova vlade iz Hamasa je i dalje u izraelskom pritvoru.

Kubanska vlada nije uspela da unapredi stanje ljudskih prava

Francuska pravnica Kristin Šane, stručnjak UN za ljudska prava, ocenila je da kubanska vlada nije uspela da unapredi stanje ljudskih prava u svojoj zemlji i kritikovala vlasti zbog cenzure i hapšenja disidenata. U Savetu UN za ljudska prava, Šane je istakla da kubanska vlada nije htela da saradjuje sa njom u istrazi, objasnivši da je svoju procenu zasnovala na izveštajima eksperata, organizacija za zaštitu ljudskih prava i nevladinih organizacija. Predstavnica UN je takodjekritikovala ekonomski embargo koji su Sjedinjene Države uvele Kubi još 1964, istakavši on ima katastrofalne ekonomske i socijalne posledice.

Evropski parlament ponovo je upozorio Tursku

Evropski parlament ponovo je upozorio Tursku da bi pregovori o pridruživanju EU mogli da budu zaustavljeni, ukoliko Ankara ne otvori svoje luke i aerodrome za grčke brodove i avione. U današnjem, neobavezujućem izveštaju, EU je optužila tursku vladu za «nedovoljan napredak» kada je reč o pitanjima slobode govora i zaštite manjinskih prava, od kako su, u junu, započeli preliminarni pregovori o turskom pridruživanju EU. Turski premijer Redžep Tajip Erdogan u julu je ptužio evropske zvaničnike da nepravedno koriste spor Ankare sa Kiprom kako bi sprečili tursko članstvo u Uniji. Kao ustupak Ankari, Evropski paralment ukinuo je odredbu kojom bi se Turska primorala da prizna genocid Otomanskih Turaka nad Jermenima početkom 20. veka.

XS
SM
MD
LG