Linkovi

Rumunija i Bugarska dobile zeleno svetlo za priključenje EU


Rumunija i Bugarska su danas dobile zeleno svetlo za priključenje Evropskoj uniji 1. januara 2007. godine. Istom prilikom su upozoreni preostali kandidati i oni koji se spremaju za kandidatski status da sada sledi doba evropskog preispitivanja i dogovora o tome koliko velika i kako organizovana Unija odgovara njenim stanovnicima.

Kada se Bugarska i Rumunija prvog dana naredne godine priključe, Unija će imati 27 država - zajedničke instutucije su proektovane upravo do tog broja i iz takvog ugla je razumljiva poruka predsednika Evropske komisije, Manuela Barosa, upućena prepunoj čekaonici- sa Rumunijom i Bugarskom se zaključuje proces proširenja kakvo je započelo "velikom praskom"2004. a zaključiće se 1. januara 2007. godine.

Svaki naredni prijem bi trebao da bude odraz realnih spsobnosti kandidata i, još više, sposobnošću Brisela da apsorbuje novu članicu, nadje fotelje za nove zvaničnike, odvoji novac za nove potrošače. Analitičar Evropskog centra za političke studije u Briselu, Lucia Montanaro:

"Srbija je u veoma teškoj godini- izmedju pritisaka da isporuči Ratka Mladića, izmedju razlaza sa Crnom Gorom, te pitanja Kosova na koje se očekuje odgovor do kraja ove godine. Reč je, dakle, o vema osetljivom trenutku za Srbiju i moguće da su sada potrebne poruke koje bi podvlačile dobre strane pridruživanja. Mislim da samo obećanje Brisela državama Zapadnog Balkana da će ući u Uniju u narednih deset godina nije dovoljno - stanovnici žele da osete konkretne prednosti približavanja EU. U tom je smislu veoma važno pitanje ublažavanja viznog režima, kako bi ljudi bili u prilici da putuju i prošre svoja saznanja o tome šta zaista predstavlja Evropska unija"

U sakom slučaju, barata se sa vremenskim okvirom od deset godina u okviru kojeg bi Srbija i ostatak Balkana tebali da postanu ravnopravne članice EU. Takav kalendar, prema ovom političkom analitičaru, nije pretrpio značajnije izmene nakon Barosove najave "unutrašnjih radova":

"Ne mislim da se vremenski okvir promenio - Barosova izjava o potrebi fokusiranja na problem ustava se odnosi na nešto sto je ranije planirano, na nešto što nije novo. U svakom slučaju, trebaće, više-manje, deset godina za većinu balkanskih država da se pridruže Uniji".

XS
SM
MD
LG