Linkovi

Rusija sprema humanu vakcinu protiv ptičijeg gripa


U Rusiji je, posle uspešne prve etape ispitivanja, vakcina protiv ptičijeg gripa za ljude priznata kao imunogena.

“Izvršili smo ispitivanja dve vrste vakcina. Na šest grupa volontera od po 20 ljudi ispitali smo tri varijante dve vrste vakcina sa različitim virusnim opterećenjem i kod svih je dobijen imuni odgovor”, kazala je stručnjak Naučno istraživačkog instituta za grip Marijana Jerofejeva.

Prema njenim rečima, tokom ispitivanja kod volontera nisu zabeležene komplikacije, niti teške reakcije na preparat. Na naučnicima je sada da izaberu najoptimalniju varijantu vakcine protiv virusa H5N1.

“Postojaće dva kriterijuma za ocenjivanje - bezbednost vakcine, odnosno kako su preparat podneli dobrovoljci koji su vakcinisani i količina antitela u probama krvi volontera”, navela je Jerofejeva.

Ona je kazala da će se o industrijskoj proizvodnji vakcine moći govoriti tek po okončanju druge etape ispitivanja, odnosno na proleće iduće godine.

“Razrađena vakcina će biti rezervna i najverovatnije će se davati samo onim ljudima koji spadaju u rizične grupe i koji mogu kontaktirati sa pticama - radnicima živinarskih farmi, lovcima, saradnicima veterinarskih službi”, rekla je Jerofejeva.

Ptičiji grip izazvan virusom H5N1 do sada se prenosio na ljude samo dodirom sa zaraženim životinjama. Naučnici, međutim, strahuju da bi, u slučaju da virus mutira tako da postane prenosiv sa čoveka na čoveka, to moglo izazvati pandemiju među ljudima.


XS
SM
MD
LG