Linkovi

Frid: Odlaganje rešenja statusa Kosova niko u Beogradu nije tražio


Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu Danijel Frid izjavio je da odlaganje rešenja statusa Kosova ne bi imalo pozitivne efekte i da nijedan srpski zvaničnik sa kojim je razgovarao u Beogradu to nije ni tražio.

Kosovo neće biti presedan ni za Republiku Srpsku, kao ni za Južnu Osetiju, Abhaziju, Pridnestrovlje ili za Čečeniju, rekao je Danijel Frid i dodao da ne zna kakav će biti status Kosova, ali da zna da to neće biti povratak u prošlost i da srpskom narodu treba reći istinu. Stav Kontakt grupe je da treba nastojati da se pregovorima dođe do rešenja do kraja ove godine, ni jedna strana ne može jednostrano da blokira taj proces a Beograd ima svako pravo da daje sugestije i predloge koji će pomoći da se zaštite srpska baština i srpska zajednica koja živi na Kosovu, rekao je Danijel Frid.

On je naglasio da Srbija zaslužuje jasnu poruku svojih lidera i kada je reč o budućnosti Kosova i kada je reč o saradnji sa Haškim tribunalom i istakao da nije tajna da SAD podržavaju prijem Srbije u Evropsku uniju.

I američki ambasador u Beogradu Majkl Polt izjavio je da prepreka zvana Ratko Mladić mora biti što pre uklonjena i on mora biti vrlo brzo priveden Haškom tribunalu. Srbija treba da se fokusira na evropsku budućnost i ovde svi znaju šta je potrebno da bi se ta budućnost dostigla, rekao je ambasador Polt.

U Beogradu boravi i komandant Nacionalne garde Ohaja general Gregori Vejt koji je rekao da će međusobna saradnja Vojske Srbije i garde Ohaja biti korisna za obe strane. General Vejt i zastupnik načelnika Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš izrazili su očekivanje da će sprovođenje Programa državnog partnerstva, osim vojne, doprineti i jačoj ekonomskoj saradnji.

Zvaničnik pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Goran Svilanović povodom potpisivanja sporazuma o specijalnim vezama u Banjaluci izjavio je da su akteri želeli da pošalju poruku međunarodnoj zajednici da pazi šta radi sa statusom Kosova, jer bi Beograd i Banjaluka mogli da idu korak dalje od sporazuma o specijalnim vezama.

XS
SM
MD
LG