Linkovi

Šuk: Razgovaraću sa nadležnima kako i da li otvoriti most


Zamenik šefa UNMIK-a Stiven Šuk izjavio je da će danas razgovarati sa stručnjacima iz Kfora i UNMIK-a o tome kako, kada i da li bi trebalo otvoriti most na Ibru koji povezuje severni i južni deo Mitrovice. Tu Šukovu izjavu su novinarima preneli čelnici Srpskog nacionalnog veća, sa kojima je Šuk razgovarao u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Tom prilikom Šuk nam je prvi put rekao da će snositi odgovornost za otvaranje mosta i eventualne incidente koji se mogu desti, preneli su čelnici SNV-a. U kratkom obraćanju novinarima Šuk je naglasio da se tokom sastanka, koji je ocenio kao koristan, čelnicima SNV-a zahvalio na odgovornom postupanju prilikom poslednjih incidenata na mostu.

Predsednik regionalnog SNV Milan Ivanović izjavio je nakon sastanka da su predstavnicima medjunarodnih mirovnih snaga rekli da su za sinoćni incident krivi nadležni u UNMIK-u koji su doneli odluku da most bude otvoren i pored upozorenja da će to destabilizovati političku situaciju i dovesti do novih incidenata i zločina.

"Rekli smo da je jednomesečno zatvaranje mosta imalo više efekta na poboljšanje bezbednosne situacije nego više stotina vojnika Kfora i UNMIK policije u severnom delu Kosovske Mitrovice. Kao inspiratore i organizatore zločina označili smo politički vrh Albanaca, koji brojnim izjavama poziva svoje sunarondike na nasilje, kao i izjave medjunarodnih zvaničnika, poput Martija Ahtisarija koji je rekao da su Srbi krivi kao narod i time izrekao presudu srpskom narodu koju Albanci samo treba da zivrše", kazao je Ivanović.

Most na Ibru je od 26. avgusta do juče bio zatvoren zbog bombaškog napada na kafić Dolče vita u severnom delu grada, kada je povredjeno devet osoba, uglavnom Srba. Nakon što je most otvoren, uprkos protivljenju srpske strane, grupa Albanaca ga je sinoć prešla i izazvala incident u kome je povredjen jedan Srbin.


XS
SM
MD
LG