Linkovi

Proces širenja EU mogao bi da bude izmenjen ili usporen


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_france_germany_russia_chirac_putin_23sep06_eng_195.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>Sa određivanjem 1. januara 2007. kao datuma ulaska Rumunije i Bugarske u Evropsku uniju sve je više nagoveštaja da bi ubuduće proces širenja ove integracije mogao da bude izmenjen ili usporen.

Šef socijaldemokratske frakcije u Evropskom parlamentu, nemački politicar Martin Šulc odbacio je danas mogućnost da EU, nakon ulaska Rumunije i Bugarske prima nove članice. Šulc je intervjuu za Zarlandski radio rekao da „bez ustavne reforme neće biti novog širenja EU, baremne takvog koje će podržati Evropski parlament, svejedno da li je reč o Hrvatskoj ili Turskoj“.

Šef socijaldemokrata u EP je rekao i da je „širenje EU na istok i prijem stalno novih članica deo razloga za trenutno loše raspoloženje građana i rastuću skepsu prema evropskoj ideji kod mnogih ljudi“.

Nemački šef diplomatije Frank-Valter Štajmajer, kako je sada objavljeno na internet stranici Ministarstva inostranih poslova, na jučerašnjem sastanku socijaldemokratske frakcije u Bundestagu podržao snage koje se u susedstvu EU bore za demokratiju i tržišnu privredu, ali istovremeno istakao da evropska perspektiva ne mora uvek da bude i puno članstvo u EU.

“U evropskom interesu je stabilna situacija i u onim zemljama izvan sadašnjih istočnih granica EU gde članstvo nije na vidiku. Mi ne smemo da razočaramo snage u tim zemljama koje se bore za demokratiju i tržišnu privredu. Zato mi u EU moramo za njih da imamo atraktivne i verodostojne ponude”, rekao je Štajnamer na sastanku sa poslanicima Socijaldemokratske partije Nemačke.

Naveo je da “Hrvatska ima šanse da u dogoledno vreme uđe u EU, ali da mora u oblasti pravne države da otkloni još mnoge nedostatke”, dok “Turska ima pravo na fer pregovore o pristupanju”.

“Dugoročno EU koja ima više od 30 članica ostaje aktuelna tema. Ko želi stabilnost na zapadnom Balkanu, ko želi da spreči povratak sukoba kakvih je bilo tokom devedesetih godina, mora da zadrži evropsku perspektivu za region. Od značaja je pak da ta perspektiva ne mora u svakom slučaju i za svakoga da znači puno članstvo“, rekao je socijaldemokrata Štajmajer.

Konzervativna savezna kancelarka Angela Merkel je za vikend na međunarodnom forumu fondacije Bertelsman u Berlinu objasnila svoj odnos prema ulasku balkanskih država u EU.

„U dogledno vreme mi ne možemo – tu sada isključujem Balkan – davati nikakva nova obećanja, što se tiče članstva u EU. Ja zastupam taj stav jer verujem da prvo moramo da vidimo kako ćemo da budemo sposobne za delovanje i kako ćemo sačuvati konkurentsku sposobnost“, rekla je kancelarka.

Nemačka 1. januara 2007. preuzima polugodišnje predsedništvo EU. Zemljama zapadnog Balkana je EU stavila u izgled članstvo još na samitu u Solunu 2003.godine.

XS
SM
MD
LG