Linkovi

Grinvud: Amnesti internešenel zabrinut izveštajima sa Kosova


Medjunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava, Amnesti internešenel, izdala je saopštenje u kome kaže da je za zaštitu ljudskih prava na Kosovu neophodna konsultacija gradjanskih organizacija. U ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, Morin Grinvud Baskin, savetodavni direktor za Evropu i Centralnu Aziju, u američkom ogranku Amnesti internešenel, kaže da je Amnesti internešenel izrazila zabrinutost izveštajima da bi konačno rešenje moglo da bude nametnuto, ako sporazum ne bude postignut.

20. septembra Kontakt grupa je ovlastila specijalnog izaslanika za Kosovo, Martija Ahtisarija, da pre kraja ove godine izradi finalni dokument. Na žalost, kaže Amnesti internešenel u svom saopštenju, Kontakt grupa nije pozvala učesnike pregovora o budućnosti Kosova da osiguraju sprovodjenje suštinskih konsultacija sa predstavnicima gradjanskih organizacija niti je njeno saopštenje sadržalo direktivu da se u finalni dokument uključi efikasna zaštita ljudskih prava svih stanovnika Kosova. Direktorka za aktuelna pitanja u Evropi i Centralnoj Aziji, Morin Grinvud Baskin, kaže da je Amnesti internešenel izrazila zabrinutost izveštajima da bi definitivno rešenje moglo da bude nametnuto, ako sporazum ne bude postignut.

”Amnesti internešenel je dokumentovala neprestana kršenja ljudskih prava nekih od manjina na Kosovu i propuste tamošnjih vlasti da zaštite pripadnike etničkih manjina. Tu je najpre nasilje koje se dogodilo marta 2004., kao i činjenica da niko od učesnika tog nasilja još nije odgovarao. Amnesti internešenel smatra da su sloboda kretanja i policijska zaštita neadekvatni za sve - uključujući Albance, Srbe, Rome, Aškalije, Egipćane, Bošnjake, Gorance i Turke. Takodje smo ustanovili neprestane diskriminacije i kršenja ljudskih prava žena. Ako ta pitanja ne budu uključena u konsultacije o konačnom statusu teško je videti kako bi moglo da se se dodje do nekog trajnog rešenja.

Morin Grinvud Baskin kaže da Amnesti internešenel nastoji da o tome razgovara sa predstavnicima pregovaračkih delegacija. Ona kaže da je organizacija pokrenula globalnu kampanju medju svojim članovima širom sveta, da pišu učesnicima pregovora i stave im do znanja mišljenje javnosti da bi u pregovore trebalo uključiti mišljenja etničkih manjina i predstavnika ženskih organizacija, i da bi u sporazumu o konačnom statusu trebalo posvetiti pažnju čitavom kontekstu ljudskih prava. Morin Grinvud Baskin kaže da Amnesti internešenel često šalje istraživačke timove na Kosovo da bi izveštavali o kršenjima ljudskih prava. Najnoviji takav izveštaj, objavljen j24. jula, sadrži preporuke za pregovore o konačnom statusu Kosova.

”Ima nekoliko stvari koje nas zabrinjavaju u vezi sa odgovornošću za kršenja ljudskih prava. Tražimo da se odmah sprovede istraga o svim nestancima i otmicama koji su se dogodili. Takodje pozivamo da se ponovo otvore slučajevi ranijih kršenja ljudskih prava kako bi se do kraja razrešila odgovornost i ustanovila kompenzacija žrtvama.

Amnesti internešenel napominje da nema nikakav stav o tome kakvo bi trebalo da bude rešenje konačnog statusa Kosova.

XS
SM
MD
LG