Linkovi

Predsednik Buš će objaviti delove tajnog dokumenta o proceni rata protiv terorizma


U novinskim izveštajima se kaže da je u tom dokumentu rat u Iraku povezan sa povećanjem globalne opasnosti od terorizma. Predsednik Buš kaže da je slika u izveštajima iskrivljena.

Predsednik Buš je rekao da su delovi dokumentima o kojima izveštavaju mediji istrgnuti iz konteksta. On je rekao da su teroristi koristili rat u Iraku za svoju propagandu, ali da je pogrešno povezivati taj konflikt sa povećanjem opasnosti od terorizma:

”Neki ljudi su nagadjali sadržaj izveštaja i zaključili da je ulazak u Irak bila greška. Uopšte se ne slažem sa tim.“

Tokom konferencije za medije, zajedno sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem, Buš je kritikovao one koji doturaju tajne izveštaje medijima, dodajući da u načelu ne smatra da bi na to trebalo reagovati objavljivanjem njihovog sadržaja. Ali on je rekao da je u ovom slučaju naložio nacionalnom direktoru za obaveštajne službe da to učini:

”Džon Negroponte će objaviti taj dokument što je pre moguće. Objaviće njegove najvažnije zaključke kako biste ih sami pročitali. To će učiniti tako da zaštiti izvore i metode koje naše obaveštajne službe koriste.“

Dokument o kome je reč predstavlja kompilaciju podataka i analiza svih 16 američkih obaveštajnih službi i prvi je te vrste sastavljen od početka rata u Iraku, a dovršen u aprilu. Predsednik Buš je rekao da mu je sumnjiv trenutak procurivanja njegovog sadržaja u javnost, samo nekoliko meseci pre izbora koji će odlučiti koja stranka će kontrolisati Kongres.

Predsednik Buš odavno tvrdi da je rat u Iraku povećao bezbednost Sjedinjenih Država, dok njegovi kritičari tvrde da najnovija procena dokazuje da je taj rat pojačao terorizam. Posle konferencije za medije u Beloj kući demokate u Senatu održale su sopstvenu konferenciju, na kojoj je senator Hilari Klinton, inače članica senatskog Odbora za oružane snage, izjavila da je predsednikova ratna politika promašaj:

”Bušova i Čejnijeva administracija nategla je naše oružane snage do pucanja, nategla je i činjenice, kako bi se uklopile u njihovu ideologiju, a nategla je i strpljenje američkog naroda, koristeći retoriku, a ne rezultate.“

Nešto kasnije, demokrate su pozvale Predstavnički dom da održi neuobičajenu sednicu iza zatvorenih vrata radi razmatranja pomenutog izveštaja o terorizmu. Njihov zahtev odbačen je glasanjem podeljenim gotovo potpuno po partijskoj liniji. Svi osim dvoje demokrata glasalo je za taj predlog, dok su svi osim jednog člana republikanske većine glasali da se on odbaci.

XS
SM
MD
LG