Linkovi

Srpski policajac očevidac masovnog ubistva članova familije Beriša


Na sudjenju bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i petorici kooptuženih za zločine na Kosovu, danas je svedočio srpski policajac koji je bio očevidac masovnog ubistva članova familije Beriša u Suvoj Reci, jednog od najtežih zločina tokom sukoba na Kosovu 1999.

Policajac pod pseudonimom K-83 opisao je danas pred Haškim tribunalom kako su dvojica njegovih kolega u martu 1999. počinila masakr nad više od oko 50 članova albanske familije Beriša u Suvoj Reci. K-83 je kao očevidac posvedočio da su zločin 26. marta 1999. počinili rezervni policajci SUP-a Suva Reka Sladjan Čukarić i Radovan Tanović. Prema njegovim rečima, Čukarić i Tanović su ubili šestoricu albanskih muškaraca i jednu staricu, a zatim, bacajući bombe i pucajući iz automatskih pušaka, više od 40 žena i dece zatvorenih u lokalnoj piceriji.

K-83 je ispričao da je kritičnog dana prvo video Čukarića i Tanovića kako, tokom policijske akcije, ubijaju četvoricu muškaraca iz familije Beriša kraj zida jedne od njihovih porodičnih kuća u Suvoj Reci. Svedok je kazao da je da su žene i deca iz te familije iz kuća pobegli u obližnju piceriju, a da je on o tome obavestio Čukarića i Tanovića. Na putu do picerije, Čukarić je, po njegovim rečima, ubio dvoje ranjenih staraca koji su ležali na ulici.

Pošto su zajedno s njim na brzinu popili dve litre alkohola, Čukarić i Tanović su bacili dve ručne bombe kroz izlog picerije, a zatim su naizmenično pucali unutra iz automatskih pušaka, posvedočio je K-83. Tela ubijenih žena i dece potom su natovarena na dva kamiona i odneta u pravcu Prizrena. Čukarić je, u medjuvremenu, ispred picerije ubio još jednog muškarca iz familije Beriša, ispričao je svedok. Policajce Čukarića i Tanovića i druge, za zločin u Suvoj Reci optužilo je tužilaštvo u Beogradu i oni u pritvoru čekaju na početak sudjenja.XS
SM
MD
LG