Linkovi

Buš: Snage u Avganistanu ostaju dok neprijatelj ne bude poražen


Predsjednik Buš kaže da strani vojnici koji pružaju podršku avganistanskoj vladi mijenjaju taktiku kako bi se uspješnije suočili sa novom pobunom talibanske milicije. Kako iz Bijele kuće prenosi dopisnik Glasa Amerike Skot Sterns, predsjednik Buš je to rekao nakon sastanka sa avgnaistanskim kolegom po funkciji, Hamidom Karzaijem.

Predsjednik Buš je rekao da talibani i Al Kaida pokušavaju da obore Karzaijevu vladu jer shvataju da ih demokratija u zemlji onemogućava da Avganistan koriste kao bazu za pripremu terorističkih napada.

«Proteklih mjeseci, talibani i drugi ekstremisti pokušali su da preuzmu kontrolu, uglavnom na jugu Avganistana. Mi smo prilagodili našu taktiku i sada smo u ofanzivi kako bi smo odgovorili na prijetnju i porazili one koji nam prijete».

Predsjednik je rekao da snage pod komandom NATO-a neće napustiti Avganistan dok neprijatelj ne bude poražen. Američki predsjednik je iskoristio priliku da oda priznanje avganistanskim trupama koje se, kako je rekao, hrabro bore za bolju budućnost svoje zemlje.

Istovremeno, Buš je izrazio žaljenje zbog ubistva provincijskog direktora u avganistanskom ministarstvu za prava žena, Safije Ame Jan, rekavši kako to pokazuje prirodu nesavjesnog neprijatelja.

«Njihov cilj je da posiju strah i nasilje da bismo se mi povukli i ostavili ih da rade šta hoće. To je neprihvatljivo. Civilizovan i slobodan svijet to neće prihvatiti»

Buš je ponovio da su borbe u Avganistanu dio globalnog rata protiv terorizma, u kome - kako je rekao - svaka pobjeda doprinosi globalnoj bezbjednosti. Predsjednikov susret sa Karzaijem dolazi nedjelju nakon što je razgovarao sa pakistanskim liderom Pervezom Mušarafom. Dvije susjedne azijske države i ključni američki saveznici, imaju svoje nesuglasice i međusobno se optužuju za propuste u obuzdavanju nasilja u pograničnom pojasu.

U pokušaju da pomiri njihove stavove, predsjednik Buš će Karzaija i Mušarafa ugostiti na večeri u srijedu u Bijeloj kući.

XS
SM
MD
LG