Linkovi

Ramsfeld: SAD podržavaju zahtev Crne Gore u Partnerstvo za mir


Državni sekretar SAD za odbranu Donald Ramsfeld rekao je danas da SAD u potpunosti podržavaju inicijativu Crne Gore da se pridruži programu NATO Partnerstvo za
mir.

"SAD u potpunosti podržavaju zahtev Crne Gore da se priključi programu Partnertsvu za mir i mi smo spremni da podržimo vaše aspiracije da se priključite NATO i drugim međunarodnim integracijama", kazao je Ramsfeld na zajednickoj konferenciji za novinare sa premijerom Milom Đukanovićem u Podgorici.

Ramsfeld je izrazio zadovoljstvo što je u "slobodnoj i nezavisnoj Crnoj Gori" i dodao da su pred tom državom istorijske odluke koje će "odrediti njenu budćnost".

"Crnogorska ekonomija raste po dobroj stopi i zbog toga je primereno da doprinesete svetskoj sigurnosti".

Ramsfeld je naveo da na putu ka integracijama Crna Gora ima "mnogo posla" - da sprovede reforme i razvija demokratiju. Američki zvaničnik je izrazio uverenje da će se Crna Gora, "ne samo brzo uključiti u Partnerstvo za mir", već da će joj članstvo u tom programu pružiti mnoge mogućnosti. Upitan kako konkretno SAD mogu pomoći Crnoj Gori u reformi vojske, Ramsfeld je kazao da su crnogorski zvaničnici tražili pomoć u uništavanju zastarelog oružja, i da će razmotriti mogućnost da nacionalna garda neke od američkih država pomogne formiranje crnogorske garde.

Premijer Milo Đukanović je rekao da je Crna Gora spremna da prihvati sve obaveze iz evroatlanskih integracija, te da od SAD očekuje prenošenje iskustava i znanja kako bi se pripremila za to. Predsednik Vlade je naveveo da je Crna Gora spremna da sa NATO uskoro potpiše Sporazum o statusu snaga. Prema njegovim rečima, Crna Gora je spremna da participira u globalnoj antiterorističkoj koaliciji, ali u razgovoru sa Ramsfeldom nije detaljnije razrađen model učešća crnogorskih vojnika u međunarodnim vojnim akcijama.

"To će biti predmet naših budućih razgovora na ekspertskom nivou", rekao je Djukanović i dodao da Vlada smatra da vojnici treba da se dobrovoljno opredeljuju za učešće u mirovnim operacijama. Ramsfeld se danas u Podgorici sastao i sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, a razgovorima su prisustvovali čelnici vojski dveju zemalja.

Posetu Ramsfelda pratile su opsežne mere bezbednosti, a podgoričku vilu "Gorica" gde su bili razgovori, obezbeđivali su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice crnogorske policije.

XS
SM
MD
LG