Linkovi

Jedan od najposećenijih muzeja u Vašingtonu posvećen holokaustu


Jedan od najposećenijih muzeja ovde kod nas, u Vašingtonu, posvećen je holokaustu, sistematskom državnom progonu i ubijanju oko šest miliona Jevreja tokom Drugog svetskog rata od strane nemačkih nacista i njihovih saradnika.

Otkako je otvoren, 1993, više od 23 miliona ljudi, među kojima su i desetine svetskih lidera, obišlo je Američki muzej holokausta. Mnogi su rekli da im je to jedan od najupečatljivijih doživljaja u Vašingtonu, što povrđuje i Sara Blumfild, direktorka Muzeja holokausta.

«To je trebalo da bude refleksija o ljudskoj istoriji, američkoj istoriji i takođe o ljudskoj prirodi. Podstičem naše posetioce da više razmišljaje o sopstvenoj moralnoj odgovornosti u našem svetu», kaže direktorka muzeja.

Posetioci se vraćaju u vreme Drugog svetskog rata, da bi razumeli životne prilike, dolazak nacista na vlast, rat, njegove posledice. Kroz sve to, Sara Blumfild podseća da su Nemci pažljivo dokumentovali svoju vladavinu terora nad Jevrejima.

«Sami Nemci su dokumentovali svoje zločine i sudeći prema tim dokumentima, to je verovatno najdokumentovaniji zločin u istoriji čovečanstva. Ostavili su hiljade fotografija, milione stranica dokumenata koje čuvamo u muzejskim arhivama», kaže ona.

Jedan od ciljeva muzeja je da podseti posetioce da se u holokaustu ne radi o statistici nego o ljudima i da pokuša da vrati individualni identitet žrtvama. Od odaje do odaje, posetioci sve dublje i dublje tonu u užase holokausta. U takozvanoj «Kuli lica», zidove prekrivaju slike svakodnevnog života Jevreja u jednom gradiću na poljsko-litvanskoj granici.

«Jevrejska zajednica je u ovom mestu živela 900 godina. A onda su za dva dana, septembra 1941, celu zajednicu uništile mobilne ubilačke jedinice koje su upućene iza nemačke armije», kaže direktorka muzeja.

Procenjuje se da je u holokaustu pobijeno više od milion dece, među kojima je i Ana Frank, koja je pisala dnevnik tokom dvogodišnjeg skrivanja.

«Čula sam da je posle Biblije i Kurana to najčitanija nebeletristička knjiga na svetu. Ona je i dalje izuzetno moćno svedočanstvo svega što su iskusila deca i onoga što je zaista izgubljeno», kaže Sara Blumfild, objašnjavajući kako izložbe idu i dalje od reči i slika - dajući posetiocima pogled iz prve ruke na neljudske uslove kojima su bili izloženi Jevreji.

«Imate na primer stotinu ljudi u ovakvom teretnom vagonu koji su tu danima držani bez sanitarnih uslova, bez hrane. Možete da pretpostavite da mnogi nisu preživeli ni sam transport», kaže Sara Blumfild.

Muzej holokausta živo prikazuje užase kojima su bile izložene žrtve. Mnogi posetioci dožive šok. Međutim, kustosi veruju da je to dobro i nadaju se da će se to pretočiti u spremnost da se nešto učini protiv sličnih užasa današnjice.

XS
SM
MD
LG