Linkovi

Irački poslanici postignut sporazum o autonomnim regionima


Pripreme za razgovore o federalizmu u Iraku obavljaju se u jeku nastavljenog nasilja širom zemlje.

Posle sastanaka iza zatvorenih vrata, irački poslanici su objavili da je na vidiku dogovor o dve inicijative kojima se razrešavaju ciljevi i brige sunitskog i šiitskog stanovništva u zemlji. Irački ustav će biti ponovo razmotren u svetlosti mogućeg amandmana, što su tražili suniti i što se smatra kompromisom dve rivalske grupe. Istovremeno, razmtriće se uspostavljanje federalnog sistema, u svetlu očekivanog ponovnog čitanja zakona kojim bi se stvorili autonomni regioni za glavne etničke i verske zajednice u Iraku, uključujući i šiitski region u južnim pokrajinama bogatim naftom. Severni region Iraka kojim dominiraju Kurdi, već na mnogo načina funkcioniše kao autonomna zona. Sporazumom se inače predviđa da bilo koji zakon o federalnom uređenju stupi na snagu 18 meseci posle usvajanja. Kao gost televizijskog programa CNN-a, irački predsednik Džalal Talabani je pohvalio poslanički dogovor kao dokaz da njegova zemlja može da izbegne građanski rat.

«Što se tiče sunita i šiita, sada ćemo da vidimo da se nacionalno pomirenje kreće u dobrom pravcu.»

U nasilju u Bagdadu i drugde, juče je inače poginula najmanje 21 osoba. Američki zvaničnici su saopštili da su dva marinca poginula u borbama u pokrajini Al Anbar, dok je u prestonici pronađeno još leševa. Uprkos neprekidnom krvoproliću, predsednik Talabani tvrdi da se bezbednosna situacija u njegovoj zemlji poboljšala.

«Mesecima unazad, imali ste u Bagdadu 10 do 15 automobila bombi dnevno. Sada imate dve – tri – četiri. I dalje ima ubijanja, ali manje nego pre nekoliko meseci.»

U intrvjuu za CNN, snimljenom proteklih dana, predsednik Buš je govorio o bojazni koju izražavaju generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan i drugi, da Irak možda tone u građanski rat.

«Iračka vlada i iračka vojska su rešene da očuvaju celovitu zemlju i, prema tome, odbacujem tvrdnje da je zemlja u građanskom ratu – na osnovu procena eksperata, a ne ljudi koji spekulišu. Potpuno shvatam da je u Iraku i dalje opasno i da još ima mnogo toga da se uradi.»

Predsednik Buš je ponovo branio svoju odluku da krene u invaziju na Irak, rekavši da je Sadam Husein bio opasnost koja nije mogla da se ignoriše u svetu posle 11. septembra, 2001. godine.

XS
SM
MD
LG