Linkovi

Beograd: Frid razgovarao o rešavanju statusa Kosova


Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Danijel Frid razgovarao u Beogradu sa zvaničnicima vlasti o rešavanju statusa Kosova, svim pitanjima bilateralnih odnosa i situaciji u regionu.

Predsednik Srbije Boris Tadić izneo je u razgovoru sa pomoćnikom američkog državnog sekretara poznate stavove beogradskog pregovaračkog tima o budućem statusu Kosova, a Danijel Frid ponovio je da Sedinjene Američke Države snažno podržavaju Srbiju na njenom putu evropske i evroatlantske budućnosti i podsetio da je neophodno da Srbija što pre završi saradnju sa Haškim tribunalom.

Srpski premijer Vojislav Koštunica ocenio je u razgovoru sa Danijelom Fridom da su svi argumenti u rešavanju statusa Kosova na strani Srbije i da ona neće prihvatiti nijedno rešenje koje bi stvorilo opasan presedan. U saopštenju izdatom posle sastanka kaže se da je Koštunica ukazao da se Srbija zalaže za pronalaženje kompromisnog rešenja i da je ponudila suštinsku autonomiju za Kosovo u okviru granica Srbije što je u skladu sa najvišim evropskim standardima.

A ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković rekao je u razgovoru sa Fridom da kompromisno rešenje budućeg statusa Kosova ne bi bilo teško postići kada bi se albanska strana suočila sa stavom Kontakt grupe da se postojeće državne granice Srbije ne mogu menjati.

Pomoćnik državnog sekretara ponovio je da Sjedinjene Američke Države žele Srbiju kao strateškog partnera i lidera regiona što zahteva koreniti raskid sa Miloševićevim nasleđem i katastrofalnom antinacionalnom politikom koja je tada vođena.

XS
SM
MD
LG