Linkovi

SAD i Kina preduzele prve korake saradnje u civilnom istraživanju svemira


Poseta Majkla Grifina, direktora NASA-e, predstavlja prekretnicu u američkom pristupu kineskom svemirskom programu. SAD su oklevale da saradjuju u kineskom svemirskom programu, koji je vojno zasnovan i obavijen velom tajne.

Grifin je rekao novinarima da NASA ne mož da sarađuje na vojnim aspektima kineskog svemirskog programa, ali je ukazao da njegova poseta predstavlja korak kojim se smanjuju razlike između dve zemlje po pitanju istraživanja svemira. Kada su ga upitali da li mu je bilo omogućeno da detaljno upozna operacije kineske svemirske agencije, Grifin je odgovorio negativno, dodajući da je od početka imao ograničena očekivanja.

“Ovo je poseta za upoznavanje. Za istraživanje mogućnosti. Ako tako mogu da se izrazim, ovo je kao prvi sastanak nekog para.”

Grifin je napomenuo da je sa kineskim zvaničnicima postigao dogovor da nastave sa razgovorima najmanje jednom godišnje. Obe strane razmatraju osnivanje radne grupe, kako bi mogle da razmenjuju podatke iz oblasti istraživanja zemljine površine, klimatologije, kao i naučnih misija. Kina je proteklih godina ubrzala svoje svemirske aktivnosti. 2003. je postala treća zemlja koja je poslala čoveka u orbitu - posle bivšeg Sovjetskog saveza i SAD. Drugi kineski let sa ljudskom posadom obavljen je pre skoro godinu dana.

XS
SM
MD
LG