Linkovi

Bajić najavio nove korake u sankcionisanju ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj


Hrvatski državni tužilac Mladen Bajić najavio nove korake u sankcionisanju ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj.

Hrvatski državni tužilac Mladen Bajić informisao je javnost da je uputio zahtjev Županijskom državnom tužilaštvu u Sisku da se svi slučajevi ubojstava srpskih civila, koja su se na području toga grada dogodila 1991.godine, prekvalificiraju u ratne zločine zbog otklanjanja zastare. Bajić je naglasio da ako u tim predmetima postoje obilježja krivičnog djela ratnog zločina, tada se ne može govriti o zastari.

Glavni državni tužilac najavio je potpisivanje sporazuma između Hrvatske i Srbije kojim se podrazumijeva razmjena svih dokaza i dokumenata o počinjenim ratnim zločinima, te preuzimanje predmeta od hrvatskog pravosuđa. Prema odredbama toga sporazuma srpsko će pravosuđe ubuduće preuzimati suđenja optuženima, koji se terete za počinjene ratne zločine na hrvatskoj teritoriji, a koji se u ovom trenutku nalaze u Srbiji i imaju državljanstvo te zemlje.

“ Zločinci ili oni osumnjičeni za ratni zločin pronašli su utočište u Srbiji ili Crnoj Gori, slobodno žive u tim zemljama i trenutačno im se ništa ne može budući da u Hrvatskoj više nema suđenja u odsutnosti, no ovim sporazumom sada ćemo tome stati na kraj“ poručio je Bajić.

Hrvatski državni tužilac je dodao kako se crnogorsko tužilaštvo, s kojim je Hrvatska već potpisala sporazum o preuzimanju predmeta, obavezalo da će suditi svojim državljanima za ratne zločine počinjene na području Dubrovnika i Konavala. U međuvremenu, županijski tužilac u Sisku Stipe Vrdoljak je izjavio kako državno tužilaštvo raspolaže podacima o 35 ubojstava građana srpske nacionalnosti koja su se u tom gradu dogodila prije petnaest godina i prijetila im je zastara predmeta.

XS
SM
MD
LG