Linkovi

Nastavljeno sudjenje šestorici bivših zvaničnika Srbije


U Haškom tribunalu danas se čulo potresno svedočenje žene koja je u jednom od najtežih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu izgubila čitavu porodicu.

Na suđenju bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i petorici kooptuženih za zločine na Kosovu, svedokinja optužbe Šureta Beriša opisala je danas kako su u martu 1999. srpski policajci u Suvoj Reci ubili oko 40 članova familije Beriša, uključujući njenog muža i četvoro dece.

Svedokinja Beriša izjavila je da su 26. marta 1999. policajci članove njene familije isterali iz više kuća u Suvoj Reci i da su nekoliko muškaraca, među kojima i njenog muža Nedžat, ubili pred ženama i decom. Precizirala je da je njenog muža ubio naoružani civil "Mišković", a da je među policajcima prepoznala i izvesnog Zorana. Beogradsko tužilaštvo za ratne zločine nedavno je za masovno ubistvo u Suvoj Reci optužilo, između ostalih, Milorada Nišavića zvanog Miško i Zorana Petkovića.

Ženama i deci, policajci i naoružani civili zatim su, po rečima svedokinje, naredili da uđu u obližnji kafić i na njih pucali i bacali ručne bombe. Beriša je posvedočila da su joj u kafiću ubijene dve kćeri stare 16 i 13 godina i dva sina, od kojih je jedan imao 11 godina, a drugi samo 18 meseci. Ona je bila ranjena. Pošto je pucnjava prestala, svedokinja je čula kako neko naređuje da leševi budu utovareni u kamion, rekavši:

"Ne trebaju nam ovi ljudi ovde".

Ona je ispričala da je u kamionu videla da je preživelo još dvoje članova njene familije i da su se spasli tako što su iskočili na put.


XS
SM
MD
LG