Linkovi

Američki sekretar za odbranu posetiće u utorak Crnu Goru


Američki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld posjetiće u utorak Crnu Goru, gdje će sa najvišim državnim zvaničnicima razgovarati o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane.

Ramsfeldov dolazak u Crnu Goru potvrdio je u nedjelju uveče pred novinarima u Budvi, crnogorski premijer Milo Đukanović, ističući da tom prilikom neće biti potpisani nikakvi konkretni dokumenti.

“Mislim da ta pitanja nijesu na dnevnom redu, već je ovo najavljeno kao posjeta ministra odbrane SAD i prilika za razgovore, ne samo o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane, nego o širem političkom, posebno bezbjednosnom kontekstu u regionu. Nakon toga se naš susret nastavlja u Albaniji, gdje će biti sastanak ministara odbrane regiona, kome će takođe prisustvovati i Ramsfeld. Očigledno da je regionalna bezbjednost u kontekstu predstojećih političkih rješenja, prije svega kosovskog rješenja koje je u fokusu pažnje međunarodne politike, tako da će ovoga puta biti više pažnje posvećeno tim pitanjima”, kazao je Đukanović.

Đukanović je rekao da su u toku pripreme za savremeno koncipiranje crnogorskog ministarstva odbrane i da je vrlo važno da se u ovoj fazi kontaktiraju svi razvijeni partneri.

"Zbog toga je komunikacija koja je sada ostvarena sa Pentagonom i koja će posebno biti krunisana razgovorima tokom posjete gospodina Ramsfelda, prilika da kroz saradnju sa najmoćnijom vojnom silom na svijetu, kakve su SAD, prenesemo ono što su njihovi standardi i stvorimo uslove za brzu i potpunu evroatlantsku integraciju", ocijenio je Đukanović.

Protekle sedmice je u Pentagonu sa američkim funkcionerima razgovarao Đukanovićev vojni savjetnik, Milan Roćen. Nakon tih razgovora, visoki funkcioner Pentagona Alan Van Egmond izjavio je za Glas Amerike da SAD ne vide ništa što bi omelo Crnu Goru da uskoro bude primljena u Partnerstvo za mir.

Crnogorski lideri su u više navrata izrazili očekivanje da bi Crna Gora u Partnerstvo za mir mogla da bude pozvana već na narednom samitu NATO-a u Rigi, u novembru ove godine.

XS
SM
MD
LG