Linkovi

Preminuo Malkom Arnold autor muzike iz filma «Most na reci Kvaj»


«Marš pukovnika Bogija» iz filma Dejvida Lina «Most na reci Kvaj» sigurno je jedna od najpoznatijih muzičkih tema. Njen autor je poznati britanski kompozitor Ser Malkolm Arnold, koji je za muziku u tom filmu 1957. nagrađen Oskarom. Arnold je umro 23. septembara u 84. godini.

Malkol Arnold potiče iz muzičke porodice, zahvaljujući kojoj je još u mladosti naučio da svira više instrumenata. Rođen je u Northemptonu 21. oktobra 1921, a formano muzičko obrazovanje stekao je na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu, posle čega je postao trubač u londonskoom filharmonijskom orkestru.

Već sa 30 godina je počeo da se isključivo bavi komponovanjem, a vrlo često su ga poredili sa Bendžaminom Britnom i Vilijamom Voltenom. Arnold u svom bogatom opusu ima 9 simfonija, kao i brojna druga orkestarska dela i muziku za balete, opere i filmove. Iako je muzika iz «Mosta na reci Kvaj» sigurno njegovo najpoznatije delo, Arnoldovo ime stoji na još 130-tak filmova. Njegovu muziku odlikuje konstantan tok, koji je stalno promenjiv ali se ne prekida, polifona je ali uspešno zadržava ravnotežu između melodije i teksture. Arnoldova muzika je veoma popularna pošto je uspešno iskombinovao klasične muzičke elemente, sa džezom, popom i folkom.

XS
SM
MD
LG