Linkovi

U Crnoj Gori još ima nedoumica sa konstituisanjem novog saziva parlamenta


Četiri mjeseca nakon izglasavanja nezavisnosti i dvije sedmice nakon parlamentarnih izbora, u Crnoj Gori još ima nedoumica u vezi sa konstituisanjem novog saziva parlamenta, ali i oko budućih ambasada.

Visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković rekao je da ne očekuje teškoće oko izbora predsjednika crnogorske Skupštine, navodeći da to ne garantuje kada je u pitanju mjesto potpredsjednika koje pripada opoziciji.

Konstitutivna sjednica Skupštine Crne Gore biće održana krajem narede sedmice, kada će biti verifikovani mandati poslanicima.

Vuković je naveo da je do sada koalicioni dogovor bio da mjesto predsjednika parlamenta pokriva Socijaldemokratska partija i da vjeruje da će tako i ostati.

Dogovore u opoziciji oko toga ko će pokrivati mjesto potpredsjednika parlamenta, Vuković je ocijenio kao problematične, jer će kandidate najvjerovatnije ponuditi i SNS i Pokret za promjene.

I dok će Velika Britanija, Njemačka i Grčka izvjesno diplomatska predstavništva otvoriti u Podgorici, još se ne zna hoće li neka država ambasadu otvoriti u crnogorskoj prijestonici-Cetinju gdje su početkom 20. vijeka diplomatska predstavništva imale najuticajnije države toga vremena.

Na Cetinju je za sada izvjesno otvaranje konzulata Gvineje, a Austrija i Mađarska su raspoložene da otvore ambasadu u prijestonici, ukoliko im se bez nadoknade ustupi bivša zgrada austrougarskog poslanstva.

Od izvora u NVO "Gradjanska akcija’’ koja je u protekloj deceniji na zgradama bivših ambasada na Cetinju postavila autentične grbove nekadašnjih Kraljevina i Carevina, saznali smo da su zgrade Ruske, Engleske, Francuske, Italijanske, Austrijske i Turske ambasade na Cetinju-vlasništvo tih zemalja! Zanimljivo je međutim, da pitanje imovinskih prava do sada nije postavila nijedna država koja je na Cetinju imala diplomatsko predstavništvo. Odluku o tome gdje će otvoriti svoje predstavništvo u nekoj zemlji donosi isključivo država koja otvara ambasadu.

XS
SM
MD
LG