Linkovi

Javne biblioteke u Sjedinjenim Državama proširuju svoje usluge


Virdžinija Berges je pre godine i po došla u Sjedinjene Države iz Dominikanske Republike.

«Dođem u biblioteku skoro svaki dan, a dva puta nedeljno dolazim na časove konverzacije. Pruža nam se mogućnost ne samo da poboljšamo engleski, nego i da steknemo nove prijatelje iz celog sveta», kaže Virdžinija.

U mesnoj biblioteci u Getersbergu u Okrugu Montgomeri u Merilendu, stanovnici stranog porekla imaju na raspolaganju klub za konverzaciju na engleskom.

Ma Liong je pristigla iz Kine – pre dva meseca.

«Gde god da odem, prvo što obiđem je biblioteka», kaže ona.

Vašingtonska predgrađa privlače sve više imigranata, tako da se mnoge javne biblioteke u regionu pretvaraju u centre za doček. U biblioteci u Getersbergu, oznake su ispisane na korejskom, kineskom, španskom i vijetnamskom jeziku. U bibliotekama mogu da se pronađu knjige za učenje engleskog i materijali na stranim jezicima. To je jedan od razloga zbog kojih Filip Vej, koji živi u Sjedinjenim Državama 12 godina, i dalje navraća u biblioteku nekoliko puta nedeljno.

«Najviše me zanimaju vesti. Zbog toga volim da čitam što više kineskih novina. Naravno, i knjige», kaže Vej.

En Stilmen je viša bibliotekarka u okrugu.

«Dolazi nam mnogo ljudi koji traže nešto na ruskom, francuskom, hindi, urdu i raznim drugim jezicima. Različite biblioteke imaju različite programe za učenje engleskog».

Biblioteke nude imigrantima i druge besplatne i korisne usluge, što potvrđuje i Virdžinija Berges.

«Sad sam u procesu traženja posla. Koristim biblioteku kao centar za zapošljavanje i prijavljujem se za različite poslove preko bibliotečkog internet sistema», kaže ona, a o internetu govori i Acu Ahađi, koji je pre dva meseca došao u Sjedinjene Države iz Togoa.

«Kompjuter je jedini način da komuniciram sa svojim zemljacima. Preko e-maila razgovaram sa porodicom u mojoj zemlji», kaže Ahađi.

35 odsto stanovnika Okruga Montgomeri govori jezikom koji nije engleski, u odnosu na 21 odsto u 1990.

Zbog toga se očekuje da se budžet za materijale na stranim jezicima i učenje engleskog, iduće godine poveća na 500 hiljada dolara, kaže Parker Hemilton, direktor javnih biblioteka u tom okrugu.

«Ako im se pomogne da nauče da govore engleski, imaće veću mogućnost da pronađu posao i bolje žive. Rekao bih da to ima ekonomski uticaj, ali isto kao i socijalni», kaže Hemilton.

Virdžinija Berges kaže da svakog dana koristi biblioteku na neki nov način i zaključuje da će joj učenje engleskog omogućiti da u novoj otadžbini pronađe bolji posao.

XS
SM
MD
LG