Linkovi

SAD ne mogu da potvrde navode francuskog dnevnog lista o smrti Osame bin Ladena


Vlada SAD ne može da potvrdi navode francuskog dnevnog lista "Est republiken" da je lider Al Kaide Osama bin Laden umro od tifusa prošlog meseca u Pakistanu.

Francuski regionalni dnevni list "Est republiken" objavio je navode iz izveštaja francuske tajne službe da je Saudijska Arabuja uverena da je vodja Al Kaide umro od tifusa u Pakistanu krajem avgusta. Francuska vlada danas je saopštila da ne može da potvrdi te navode i da je pokrenula istragu da bi se utvrdilo kako je došlo do otkrivanja tajnih podataka.

Nijedna strana vlada nije obavestila Pakistan o navodnoj smrti Bin Ladena u toj zemlji, rekao je danas neimenovani pakistanski zvaničnik. Jedan visoki zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova Pakistana takodje je kazao da ta zemlja nema informacije o tome da je vodja Al Kaide mrtav. Visoki talibanski zvaničnik Mulah Obajdulah rekao je da talibani nemaju infomacije o smrti Osame bin Ladena.

"To je samo neosnovana propaganda protiv mudžahedina".

Nekoliko audio snimaka Bin Ladena pojavilo se u javnosti ove godine, od kojih poslednja u junu, a njihovu autentičnost potvrdila je američka obaveštajna služba.

Širak: Informacije o smrti Bin Ladena nepotvrdjene

Francuski predsednik Žak Širak izjavio je danas da informacija da je vodja terorističke organziacije Al-Kaide Osama bin Laden mrtav "nije ni na koji način potvrdjena". Širak je rekao da je "iznenadjen" da je takva informacija uopšte procurela i zatražio je od francuske ministarke odbrane Mišel Alio-Mari da sprovede istragu kako je dokument francuske obaveštajne službe objavljen u medijima.


XS
SM
MD
LG