Linkovi

Neformalan susret Širaka, Putina i Merkelove u Francuskoj


Lideri Francuske, Njemačke i Rusije okupili su se na neformalnom samitu u Kompenju, nedaleko od Pariza.

Predsjednicima Putinu i Širaku, koji su se u petak sastali u francuskoj prijestonici, pridružila se njemačka kancelarka Angela Merkel.

Između ostalog troje lidera ojavilo je da podržava Martija Ahtisarija, posrednika Ujedinjenih nacija u pregovorima o statusu Kosova.

Predsjednik Putin je rekao da će njegova zemlja ispuniti sve svoje obaveze prema Evropskoj uniji u vezi sa snadbijevanjem gasom i da je energetska saradnja sa Njemačkom i Francuskom jedan od prioriteta Rusije.

Francuski predsjednik Širak objavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare i da troje državnika dijele stav u vezi sa iranskim nuklearnim programom.

Na dnevnom redu ovog neformalnog samita bila je i uloga Rusije u djelovanju evropskog aeronautičkog konzorcijuma, EADS-a.

Ruski šef države rekao je novinarima da mu je namjera da uvjeri zapadne lidere da nedavna kupovina pet odsto akcija u EADS-u od Ruske banke, nije potez kojim Moskva pokušava najavi da će da preuzme kontrolu nad konzorcijumom.

Putin je rekao i da Moskva ne namjerava da promeni niti utiče na politiku EADS-a i dodao da je važno da Rusija i EU saradjuju u oblastima aeronatuike, svemirske tehnologije i svim oblastima visoke tehnologije.

Putin je, takodje, rekao i da su Rusija i Francuska u petak sklopile sporazume u oblasti saobraćaja i aeronautike u vrednosti od 10 milijardi dolara.

Pored ekonomskih tema, na dnevnom redu samita bila je i situacija u Libanu.

Ruski predsjednik je nakon sastanka objavio da je Moskva spremna da pošalje svoje snage u okviru UNIFIL-a na jug Libana, ali pod uslovom da to prihvate sve strane.

Rusko Ministarstvo odbrane je ranije saopštilo da bi ruski bataljon od 300 vojnika, trebalo da otputuje početkom oktobra u Liban, gdje će biti zadužen za poslove inženjerije.

XS
SM
MD
LG