Linkovi

Demonstracije protiv vlade madjarskog premijera Ferenca Djurčanja


Izmedju 30 i 40 hiljada ljudi okupilo se večeras na mirnim demonstracijama pristalica opozicije i gradjana nezadovoljnih vladom premijera Ferenca Djurčanja.

Ispred madjarskog Parlamenta, na centralnim budimpeštanskom trgu Košut, okupilo se najmanje tri puta više demonstranata nego u proteklih šest dana.Jedan od govornika na večerašnjim protestima bio je i seštenik Laslo Tekeš, istaknuta ličnost dogadaja iz 1989. godine koji su doveli do pada komunizma u Rumuniji. Tekeš je rekao da je premijer veći kriminalac od nasilnihdemonstranata:

"Ko je pravi krivac?... Oni koji pale kola ili oni koji uništavaju čitavu zemlju".

Organizatori su najavili da će se demonstracije nastaviti i posle lokalnih izbora 1. oktobra, sve dok vlada ne podnese ostavku. Cilj protesta je obaranje "sadašnje postkomunističke vlade", rekao je jedan od organizatora demonstracija Tomas Molner. U sukobima policije i demonstranata poslednjih dana povredjeno je više od 200 ljudi, dok je oko 150 pritvoreno. Najveći neredi izbili su kada su izgrednici demolirali zgradu državne televizije MTV. Demonstracije su od tada uglavnom bile mirne, a svake večeri se ispred parlamenta okupljalo izmedju 10.000 i 15.000 gradjana. Premijer je poručio da nema nameru da podnese ostavku i da uživa punu podršku svoje Socijalističke stranke i koalicionih partnera.

XS
SM
MD
LG