Linkovi

Najmanje 30 osoba poginulo u bombaškom napadu u Sadr sitiju


Iračka policija objavila je da je 31 osoba poginula u bombaškom napadu u bagdadskoj četvrti Sadr Sitiju. Najmanje 24 osobe ranjene su kada je bomba ekplodirala pored cistjerna sa kerozinom u tom većinski šiitskom dijelu grada.

Napad se dogodio dok irački suniti obilježavaju prvi dan svetog mjeseca Ramazana, koji za šiitske muslimane počinje u nedjelju.

U međuvremenu su iračke vlasti objavile da su u Muktadiji uhapsile Muntasira Hamuda - lidera ekstremističke organizacije Ansar Al Suna, odgovorne za više bombaških napada i svirepih ubistava kidnapovanih.

Američki zvaničnici su potvrdili i da je jedna osoba zaposlena po ugovoru u Stejt dipertmentu, poginula u raketnom napadu u Basri, na jugu Iraka.

Juče je komandant američkih snaga u Iraku objavio da mu je potrebno još 3.000 vojjnika radi stabilizacije bezbjednosne situacije u Bagdadu, gdje trenutno djeluje 15 hiljada američkih i 9 hiljada iračkih vladinih snaga.

General major Džejms Turmen rekao je da se tekuće operacije čišćenja pobunjeničkih uporišta u Bagdadu i proces rekonstrukcije prijestonice ipak odvijaju po planu.

U Njujorku je u petak, predsjednik Iraka, Džalal Talabani, rekao Generalnoj skupštini UN da njegova vlada neće razmatrati rokove za povlačenje koalicionih snaga sve dok Iračani sami ne budu u mogućnosti da obezbjede svoju državu.

XS
SM
MD
LG