Linkovi

Pedeseta žrtva ptičijeg gripa u Indoneziji


Jedanaestogodišnji dječak koji je u ponedeljak preminuo u lokalnoj bolnici u mjestu Tulungagungu, na istoku indonežanskog ostrva Jave, proglašen je za 50. žrtvu ptičijeg gripa u Indoneziji.

Ministarstvo zdravlja u Džakarti je rezultate testova objavilo u petak, a zvaničnik ministarstva Runizar Ruezin kazao je novinskoj agenciji Rojters da je dječak obolio nakon kontakta sa zaraženom živinom. Testovi su pokazali da je dječak bio zaražen patogenim virusom H5N1.

Prema podacima SZO više od 140 osoba umrlo je od ptičijeg gripa otkako je bolest registrovana 2003. godine. Najviše smrtnih slučajeva zabilježeno je u Indoneziji.

Stručnjaci strahuju od novog talasa zaraze na jugoistoku Azije i mogućnosti da virus H5N1 mutira i počne da se prenosi medju ljudima. Pandemija bi, strahuju eksperti, mogla da uzrokuje smrt više miliona ljudi.

Adekvatna vakcina još nije pronadjena, mada je u posljednjih nekoliko mjeseci predstavljeno nekoliko obećavajućih preparata.

Posljednja vakcina za koju kreatori tvrde da je djelotvorna napravljena je u kineskim laboratorijama. Kinseki zvaničnici najavili su u subotu da će sprovesti i drugi krug testiranja te vakcine, za koji joj je neophodno 400 dobrovoljaca.

XS
SM
MD
LG