Linkovi

Razgovori o mogućem udruživanju kompanija Ford i Dženeral Motors


Mediji su nedavno objavili da su američke atomobilske kompanije Ford i Dženeral Motors u julu ove godine povele razgovore o mogućem udruživanju. Mada je u izveštaju navedeno da su razgovori prekinuti ubrzo nakon što su započeli, neki analitičari smatraju da bi takva ideja ipak mogla da bude privlačna za američke automobilske gigante suočene sa brojnim problemima.

Ta ideja bila bi nezamisliva pre samo nekoliko godina – da najvećiproizvodjač automobila na svetu Dženeral motors uopšte dodje na pomisao da se udružuje sa svojim najvećim konkurentom - Fordom. Ipak, urednik časopisa “Automotive News”, ili Automobilske novosti, Ed Lejtam, kaže da je to upravo ono o čemu su razmišljali menadžeri dve kompanije kada su se sastali ovog leta.

“To je velika stvar. Izuzetno je važno da su oni uopšte došli na ideju da razgovaraju o tome jer su početkom prošlog veka Ševrolet i Ford bili najveći konkurenti na tržištu.”

Lejtamov časopis je ovih dana objavio vest da su Dženeral Motors i Ford vodili preliminarne razgovore u julu nakon što je GM saopštio da ispituje mogućnost udruživanja sa stranim kompanijama, poput Renoa ili Nisana. Portparol Forda odbio je da komentariše taj izveštaj. Ali, pošto je vrednost akcija obe kompanije ove godine opala za oko deset odsto, Lejtam kaže da ne iznendadjuje što Dženeral Motors i Ford žele da razmotre ideju udruživanja.

“Izgleda da to odražava uverenje da je ovo period konsolidacije - period kada udruživanje, povezivanje i kupovina drugih kompanija mogu budu prava stvar,” kaže Lejtam.

Prošle nedelje, Ford je ponudio beneficije za rano penzionisanje svim zaposlenim - kojih ima 75 hiljada, i ujedno objavio da će ukinuti 14 hiljada radnih mesta. Dženeral Motors, koji je prošle godine imao gubitke u iznosu od 10 milijardi dolara, smanjio je svoj radnu snagu za jednu trećinu i namerava da zatvori 12 fabrika.

“Pozitivna strana ovog plana bila bi da biste imali jednu snažnu kompaniju koja bi mogla da ima jedinstvene proizvodne platforme i da time smanji troškove. Ukoliko se to desi, negativna strana je da bi ta kompanija imala suviše mnogo modela,” kaže Ed Lejtam.

Medjutim, Dženeral Motors i Ford zajedno zapošljavajiu 270 hiljada radnika, a analitičari upozoravaju da bi njihovo eventualno udruživanje značilo i novo masovno ukidanje radnih mesta.

XS
SM
MD
LG