Linkovi

Egmond: Ramsfeld je veoma zainteresovan za posetu Crnoj Gori


Uoči predstojeće posete američkog sekretara za odbranu, Donalda Ramsfelda, Crnoj Gori, kolega Branko Mikašinović razgovarao je sa Direktorom za Balkan i specijalne programe u američkom Sekretarijatu za odbranu, Alanom Van Egmondom, o daljoj vojnoj sardnji dve zemlje i mogućnosti učlanjenja Crne Gore u ” Partnerstvo za mir“.

Glas Amerike: Nakon nedavnog sastanka sa savetnikom premijera Crne Gore, ambasadorom Milanom Roćenom, saopšteno je da će američki Sekretarijat za odbranu pomoći Crnoj Gori u reformi vojske i stvaranju modernog bezbednosno-odbrambenog sistema na principima NATO-a. Možete li nam reći nešto konkretnije?

Egmond: Ambasador Roćen je došao u posetu Vašingtonu nakon moje posete Crnoj Gori. Razgovarali smo o težnji Crne Gore da se integriše u evroatlanske institucije i njenoj želji da postane članica Partnerstva za mir, kao i o potrebi osnivanja ministarstva odbrane na korektan, ali ne i ishitren način.

Glas Amerike: Da li je moguće, po uzoru na saradnju Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije, napraviti neki oblik saradnje i sa Crnom Gorom?

Egmond: Takvi programi partnerstva su izvanredni. Vlada Crne Gore je zatražila da se uspostavi program partnerstva Crne Gore i Nacionalne garde neke američke države. Ambasador Roćen se sastao sa šefom Nacionalne garde, generalom Blamom i sve izgleda veoma obećavajuće.

Glas Amerike: Da li će sekretar za odbranu Ramsfeld, tokom predstojeće posete Crnoj Gori, podržati njen zahtev za prijem u Partnerstvo za mir?

Egmond: Mi ne vidimo ništa što bi omelo Crnu Goru da uskoro postane članica Partnerstva za mir. Sekretar za odbranu je veoma zainteresovan za predstojeću posetu Crnoj Gori i regionu.

XS
SM
MD
LG