Linkovi

Boris Tadić: Nema nametnutnih rokova za rešenje statusa Kosova


Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je danas pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija izložio stav Srbije da nema nametnutih rokova za rešenje budućeg statusa Kosova.

"Možemo biti umereni otpimisti. Situaciju je komplikovao stav izvesnog broja članica Kontakt grupe. Taj stav ide ka uslovnoj nezavisnosti, čemu se mi snažno protivimo", rekao je predsednik Srbije.

Tadić je rekao da je pokušao da istakne ulogu Srbije u regionalnoj saradnji u kojoj je Srbija lider.

"Potrebno je da poboljšamo poziciju Srbije u medjunarodnoj zajednici, što će doneti potrebne strane investicije, ekonomski prosperitet i ubrzati naš put ka Evropskoj uniji. Dok se sve to ne desi, naša pozicija se neće bitno poboljšati".

Tadićevom nastupu na sednici nije prisustvovao specijalni izaslanik UN za pregovore o konačnom statusu Kosova Marti Ahtisati, koji je govorio posle predsednika Srbije.

Generalni sekretar UN Kofi Anan izrazio je danas uverenje da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji i u evroatlanskim strukturama. Anan, koji se danas sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, rekao je da će budućnost Srbije u EU gradjanima doneti ekonomsku stabilnost. Tadić se zahvalio Ananu za sve napore koje je ulozzio u aktivnostima UN tokom svog mandata širom sveta posebno u regionu jugoistočne Evrope. Tadić je Anana obavestio o stavu Srbije o rešavanju budućeg stausa Kosova, kao i o činjenici da Srbija doprinosi UN slanjem vojnika u mirovne misije.



XS
SM
MD
LG