Linkovi

Kompanija «General Electric» prodaje proizvode koji štede energiju


Mnoge poslovne kompanije shvatile su da istovremeno mogu da se zalažu i za interese biznisa i za zaštitu prirodne sredine. Nekima od njih takav pristup zapravo donosi još veće profite.

Zalagati se za zaštitu prirodne sredine ne znači samo biti protiv globalnog zagrevanja, a za smanjenje emisija štetnih gasova. Za neke kompanije to znači i pružiti mušterijama upravo ono što žele. Kompanija «General Electric» navodi daje prodaja proizvoda koji štede energiju, poput specijalnih sijalica ili motora za lokomotive dostigla 10 milijardi dolara prošle godine. Geri Šefer je prortparol ovog multinacionalnog konglomerata.

«Rasprodali smo sve naše proizvode zasnovane na korišćenju energije vetra, kao i ekonomične avionske motore,» kaže on.

Čak je i gigant Volmart otkrio da se takozvani ekološki prijateljski proizvodi dobro prodaju. Ova firma je trenutno najveći svetski kupac organski uzgajanog pamuka. Fred Krap radi u neprofitnoj organizaciji, Ekološka odbrana, ili «Environmental Defense».

Špediterska kompanija Fedex koja uručuje pakete širom sveta pronašla je način da uštedi novac i istovremeno umanji pritisak na energetske mreže.

Ekološki direktor Fedeksa Mič Džekson kaže da njegov glavni aerodrom u Oklendu pokreće uglavnom solarna energija.

«Imaćemo čistu i obnovljivu energiju zasnovanu na stabilnoj ceni,» kaže on.

Ovo takozvano «ozelenjavanje» zahvatilo je i sedišta poslovnih kompanija. Futuristička kula kompanije Herst u Njujorku funkcioniše zahvaljujući solarnoj energiji, a vodopad unutar zgrade namenjen je i njenom rashladjivanju. U obližnjoj novoj zgradi Bank of America, otpaci u kafeteriji biće pretvarani u gas metan koji će se koristiti kao izvor energije. Eksperti kažu da će ove takozvane «zelene» zgrade uštedeti milione dolara godišnje svojim vlasnicima.

XS
SM
MD
LG