Linkovi

KFOR pojačao prisustvo svojih vojnika na Kosovu


KFOR je danas saopštio da je pojačao prisustvo svojih vojnika na Kosovu, kao znak rešenosti da spreči dalje napade, posle nedavnih incidenata u pokrajini.

"Pojačali smo prisustvo širom pokrajine, više kao znak snage. Ne želimo da bude novih bombaških napada", rekao je predstavnik KFOR-a Valter Hubert Šmit.

On je objasnio da će više vojnika patrolirati u raznim delovima Kosova, ali da za sada nema zahteva da se poveća ukupan broj od oko 16 hiljada pripadnika KFOR-a na Kosovu. U trenutku kada se intenziviraju diplomatske aktivnosti oko budućeg statusa Kosova, u pokrajini su proteklih nedelja učestali napadi na kosovske Srbe i njihovu imovinu.

U eksploziji bombe koja je početkom sedmice bačena na dom porodice Pavlović u Klini, ranjeno je četvoro članova srpske povratničke porodice. U još tri eksplozije oštećeno je više automobila. Policija je juče na Kosovu uhapsila sedam ljudi povezanih sa martovskim nasiljem 2004. godine. Tokom dvodnevnih antisrpskih rušilačkih protesta kosovskih Albanaca u martu 2004. godine, ubijeno je 19 ljudi, među kojima osmoro Srba. Blizu četiri hiljade Srba je bilo prinuđeno da napusti svoje domove koje su počinioci nasilja potom zapalili ili porušili.


XS
SM
MD
LG