Linkovi

Buš tvrdi da SAD nisu prinudile Pakistan da se pridruži ratu protiv terorizma


Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf je izjavio da je jedan od visokih funkcionera američke administracije pretio da će Pakistan biti razoren bombama, ako se ne pridruži ratu protiv vlade Talibana u Avganistanu.

Predsednik Buš kaže da ga je iznenadila oštrina navodne američke pretnje, za koju kaže da je o njoj saznao iz današnjih novina.

“Ne znam da je uopšte bilo takvih razgovora, kako su oni opisani u novinama. Jednostavno ne znam o tome.”

U intervjuu datom američkoj televizijskoj mreži CBS, koji treba da bude emitovan u nedelju, predsednik Mušaraf tvrdi da je tadašnji zamenik državnog sekretara Ričard Armitidž rekao šefu pakistanske obaveštajne službe da će SAD tako izbombardovati Pakistan, da će zemlju vratiti u kameno doba, ako se ne pridruži ratu protiv Talibana. Predsednik Mušaraf to opisuje kao “veoma neuljudnu opasku.” Sa svoje strane, Ričard Armitidž tvrdi da nije bio ovlašćen da takvu pretnju iznese. Kada je, posle susreta sa predsednikom Bušom u Beloj kući, zapitan o tome predsednik Mušaraf je ukazao da o tome ne može da govori pošto je to deo njegove nove knjige.

“Moja knjiga izlazi u prodaju 25-og, a ja sam obećao izdavačima )Sajmonu I Šusteru= da o knjizi neću govoriti do tada.”

Predsednik Buš je na to dodao:

“Drugim rečima – kupite knjigu. On to hoće da kaže.”

Portparol Bele kuće Toni Snou ukazuje da je administracija predsednika Buša, posle terorističkih napada izvršenih 11. septembra 2001, jasno stavila Pakistanu na znanje da mora da se odluči, ali naglašava da američka politika nije da preti bombardovanjem. Tokom susreta, predsednici Buš i Mušaraf su razgovarali o odnosima sa Indijom, izraelsko-palestinskom konfliktu, kao i sporazumu koji je Pakistan postigao sa plemenskim vođama duž granice sa Avganistanom. Predsednik Mušaraf kaže da su plemenske vođe prihvatile na sebe da apreče borce Talibana i Al Kaide da deluju iz te oblasti, u kojoj centralne vlasti nemaju kontrolu. Taj sporazum je, međutim, izazvao zabrinutost među nekim američkim zakonodavcima da se njime Talibanima daje veća sloboda akcije, što predsednik Mušaraf negira.

“Sporazum nije sa Talibanom, već protiv Talibana. Ja sam predsedniku (Bušu) objasnio to pogrešno tumačenje medija.”

Pakistanski predsednik kaže da je taj sporazum deo obuhvatnog pristupa borbi protiv terorizma primenom političkih, vojnih I administrativnih sredstava. On je istovremeno pozvao Avganistan da na svojoj strani granice učini više u borbi protiv terorizma. Predsednik Buš treba u utorak da se u Beloj kući sastane sa avganistanim predsednikom Karzaiem, a u sredu će se tri predsednika sastati na radnoj večeri.


XS
SM
MD
LG