Linkovi

Nasralah: Hezbolah niko ne može prisiliti da preda oružje


Nasralah: Hezbolah niko ne može prisiliti da preda oružje

Vođa Hezbolaha, šeik Hasan Nasralah, na velikom mitingu u južnom delu Bejruta, stotinama hiljada pristalica je rekao da njegovu organizaciju niko ne može da prisili da preda oružje, prkoseći time rezoluciji Ujedinjenih nacija kojom se traži razoružavanje Hezbolaha. Nasralah je istakao da njegova esktremistička organizacija poseduje više od 20 hiljada raketa i da neće predati svoje oružje sve dok Liban ne bude bio u stanju da se brani od Izraela. Nasralah je takođ istakao da mirovne snage Svetske organizacije po svemu sudeći neće nauditi njegovom arsenalu, za koji je rekao da je sada veći nego pre početka jednomesečnog rata sa Izraelom. Portparol izraelskog Ministarstva inostranih poslova, Mark Regev, uzvratio je da Hezbolah na osnovu rezolucije Ujedinjenih nacija o prekidu vatre, više ne bi trebalo da poseduje rakete.

" hspace=2 src="/serbian/images/ap_iraq_street_baghdad_22sep06_eng_195.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>Iračka policija je u Bagdadu pronašla još 10 leševa

Iračka policija je u Bagdadu pronašla još 10 leševa, po svemu sudeći žrtava sektaškog nasilja. Podsetimo da je specijalni istražitelj Ujedinjenih nacija, Manfred Novak, juče u Ženevi izjavio da je mučenje u Iraku sada možda teže nego za vreme vladavine Sadama Huseina, odnosno da je – kako je doslovno rekao – potpuno izmaklo kontroli. U istočnom delu Bagdada, u eksploziji bombe je poginuo jedan američki vojnik. Jedan od američkih komandanata u Iraku, general Džems Turman, rkao je danas novinarima u Pentagonu da bi voleo da u gušenju nasilja u prestonici učestvuje još oko tri hiljade iračkih vojnika, objasnivši da u tim bezbednosnim operacijama sada učestvuje 15 američkih vojnika i devet hiljada iračkih.

U Avganistanu poginulo je 19 ljudi

U Avganistanu, u napadu na autobus sa građevinskim radnicima u pokrajini Kandahar na jugu zemlje, koji su po svemu sudeći izvršili ekstremisti iz Talibana, poginulo je 19 ljudi. Nadležni iz Ministarstva unutrašnjih poslova su saopštili da je napad počeo eksplozijom bombe u blizini autobusa, u kojoj je poginulo nekoliko radnika, dok su ostale ubili ekstremisti. Nije saopšteno koliko radnika je bilo u autobusu i za koga su radili.

Stotinu demonstranata na Tajlandu prekršilo je zabranu javnih okupljanja

Oko stotinu demonstranata na Tajlandu prekršilo je zabranu javnih okupljanja, izražavajući protest zbog vojnog udara kojim je ove nedelje zbačena tajlandska vlada. Demonstranti su se okupili ispred luksuznog tržnog centra u Bangkoku, noseći transparente sa osudom puča, ali policija nije intervenisala. Predvodnici vojnog udara zabranili su sva javna okupljanja grupa većih od petoro ljudi, uključujući i sve političke aktivnosti. Prema novoj anketi koja je objavljena pose prevrata, 80% stanovnika Tajlanda odobrava vojni udar zato što su njime okončane političke tenzije koje su trajale mesecima. Pučisti su takodje imenovali komisiju koja treba da istraži navode o korupciji u koju je bio umešan smenjeni premijer Taksin Šinavatra.


XS
SM
MD
LG