Linkovi

Evropski vrh upućuje nove poruke potencijalnim kandidatima za članstvo


Evropski vrh upućuje ovih dana poruke potencijalnim kandidatima za članstvo da proširenje Unije u skoroj budućnosti neće teći na način kako smo to vidjeli 2004. Nešto od dodatnih uslova osjećaju sada i Bugardska i Rumunija, dok će ostatak stvarnih i potencijalnih kandidata morati da sačekaju evropsko "pospremanje kod kuće".

Posljednja poruka u tom smislu dolazi danas od strane predsjednika Evropske komisije, Manuela Barosa, koji je u Berlinu izjavio da će, kada se Evropskoj uniji pridruže Bugarska i Rumunija, svako novo proširenje zavisiti od ustavnog dogovora evropskih članica. Drugim riječima, ne samo BiH, Srbija i Albanija, već i kandidati poput Hrvatske, Makedonije i Turske moraće da sačekaju unutrašnjo evropski dogovor o zajednickom ustavu i konsenzus o tome ako će izgledati i kako će funkcionisati buduće asocijacija država Starog kontinenta. Baroso je ovom prilikom naglasio da je proširenje iz 2004. godine bilo prilika za ponovno ujedinjenje Evrope- dio tog proseca je, tvrdi, i skori prijem Bugarske i Rumunije. Sveto čini Evropu snažnijom, medjutim, do granice kada se otvori pitanje prijema novih država.

Tu predsjednik Evropske komisije, prije novih otvaranja vrata želi da vidi efikasniji evropski mehanizam donošenja odluka, transparentnije institucije, cjelovitiju politiku prema ostatku svijeta. Znajući za dokazano evropsko oštro razmimoilaženjz po pitanju budućnosti ustava, kao, po Barosu, uslova za novo poglavlje proširenja, teško se nadati da će skoro na red doći pridruženje balkanskog susjedstva.

Medjutim, evropski parlamentarci upozoravaju da zvanični Brisel mora da nastavi sa pozirtivnim odnosom prema mogućnosti da se Srbija, BiH, Crna Gora i statak Balkana pridruže evropskoj matici.

XS
SM
MD
LG