Linkovi

FAZ: Dokument o statusu Kosova bez reči nezavisnost


U dokumentu kojim će biti određen budući status Kosova neće se pominjati reč nezavisnost, čime će pitanje njegovog konačnog odvajanja od Srbije biti proglašeno za stvar gledišta, piše danas "Frankfurter algemajne cajtung".

Uticajni nemački konzervativni dnevnik navodi da se, prema nacrtima koji trenutno cirkulišu između odeljenja za Balkan nadležnih ministastava instranih poslova, sa sigurnošću može reći da se reč nezavisnost neće pominjati u konačnom tekstu.

"Time će se pitanje konačnog odvajanja od Srbije proglasiti za stvar koja zavisi od toga kako se na nju gleda", piše FAZ, pozivajući se na upućene izvore.

"Da bi se zadovoljili svi, rezolucija treba da ima dva činioca - što uopšteniji glavni tekst i što detaljnije anekse iz kojih će oni koji to žele moći da izvedu atribute kosovske državnosti", dodaje list. Dnevnik navodi da sada "nastaje opsežan dokument sa preciznim
navodima o tome kako 'post-status-Kosova', kako ga zovu diplomate, treba da izgleda".

Navodno će "do najsitnijih detalja biti određeno sve što se odnosi na zaštitu manjina, decentralizaciju i status srpske crkve". Takva "otvorena rezolucija koja u sitno kucanom delu sadrži ključna uputstva za upotrebu će", kako navodi FAZ, "možda odgovarati Rusiji,
ali će Evropsku uniju staviti na probu".

Pri tome je, kako se dodaje, "pitanje da li će EU uopšte moći da postigne konačnu zajedničku poziciju". List podseća da je zato u Briselu 15. septembra odlučeno da se na Kosovo uputi Radna grupa koja treba da "pomogne pripreme za uspostavljanje moguće civilne misije na Kosovu, koja bi takođe uključivala i funkciju specijalnog izaslanika EU".

"Prevedeno na običan jezik to znači da će EU, posle statusnog rešenja, umesto UN preuzeti vodeću ulogu na Kosovu i da će, kao i u Bosnu i Hercegovinu, i tamo poslati izaslanika sa velikim ovlašćenjima", objašnjava FAZ. Kako će EU potom tretirati status područja kojim treba da upravlja - dosadašnjim nacrtima "još nikako nije razjašnjeno", zaključuje FAZ.

XS
SM
MD
LG