Linkovi

Naučnici očekuju svetlu budućnost od nove mikrotehnologije


U laboratoriji Univerziteta države Teksas, u Dalasu, naučnici očekuju svetlu budućnost od nove mikrotehnologije.

Njihova istraživanja usredsredjena su na osobine ugljenih nanocevčica, neobičnog materijala od koga bi jednoga dana mogle da se prave različite stvari - od veštačkih mišića do savitljivih kompjuterskih ekrana.

Jedinstvena atomska struktura molekula nanocevčica obezbedjuje im neverovatne osobine. Pod odredjenim uslovima mogu da emituju svetlost, da sprovode elektrcitet ili da pokažu izuzetnu izdržljivost na naprezanja.

Za sada, nanocevčice visokog kvaliteta su skupe za proizvodnju i komplikovane za obradu. Istraživači u Dalasu učinili su proboj razvijanjem metode za relativno brzo i jednostavno tkanje traka od nanocevčica, jačih od čelika istih dimenzija, koje mogu da menjaju svetlost i pretvaraju toplotu u elektricitet. Kada se kroz njih propusti struja providne trake emituju polarizovanu svetlost, koja može da se pali-gasi 10 hiljada puta u sekundi. Materijal je savitljiv, hiljadu puta tanji od ljudske kose, a jači od najjačeg čelika. Mogućnosti upotrebe svakoga dana su sve šire. Dva najnovija predloga su ultralake letelice i solarne fotoćelije.

Pokazano je da trake od nanocevčica mogu da stvaraju struju od svetlosti ili od neiskorišćene toplote.

Pre dve godine, tim istraživača predvodjen profesorom Rejom Boumanom, uspeo je da isprede vlakna od nanocevčica i od njih stvori nanosvilu, četiri puta jaču od paučine, koja se do tada smatrala najjačim poznatim materijalom. Očekuje se da će ovo najnovije otkriće ubrzati primenu nanocevčica u industriji. A jedna od prvih primena mogle bi da budu savitljive elektrode u senzorima i medicinskim aparatima.

XS
SM
MD
LG