Linkovi

Tadić: SAD će stabilizovati svoju politiku sa Srbijom kao strateškm partnerom


Nemački mediji i političari nisu danas komentarisali sinoćnje saopštenje Kontakt-grupe u kojoj je potvrdjena rešenost da budu učinjeni svi mogući napori da bi se u toku ove godine pregovorima postiglo rešenje statusa Kosova. Ali, preneta je ocena predsednik Srbije Borisa Tadića da i dalje postoji mogućnost za postizanje kreativnog rešenja za Kosovo koje će zadovoljiti mnogobrojne interese obe strane. Istovremeno je izrazio nadu da će SAD „stabilizovati svoju politiku sa Srbijom kao strateškm partnerom“.

Nemački komentatori i stručnjaci za Balkan ionako su proteklih meseci od početka pregovora o Kosovu, u prvi plan stavljali težnju medjunarodne zajednice da se rešenje za Kosovo postigne još u ovoj godini. Nemačkoj, koja je članica Kontakt-grupe, ovakav tempo rešavanja statusnog pitanja svakako bi i odgovarao, s obzirom da će 1. januara 2007. preuzeti predsedništvo Evropskom unijom.

Po oceni analitičara, doduše, Nemačka bi u prvoj polovini naredne godine imala pune ruke“ posla oko Kosova čak i ako se pitanje statusa reši do kraja ove godine. Ali bi ipak za Berlin bilo povoljno da „vrući krompir“ nema u ruci i da se posveti drugim postavljenim priopritetima. A to su pre svega pokretanje ponovnog postupka za usvajanje ustava EU i formulisanje nove politike EU prema Rusiji.

Predsednik Srbije Boris Tadić je u intervjuu za današnji „Frankfurter algemajne cajtung“ rekao da i albanska i srpska strana imaju teškoće u prihvatanju stvarnosti.

„Rešenje (za Kosovo) mora da bude takvo, da obe strane mogu da ga prihvate. Smatram da još imamo dovoljno prostora za kreativno rešenje koje znači kompromis i ipak zadovoljava mnoge interese ne obe strane“, rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je ukazao da „većina Albanaca ne želi da živi pod istim državnim krovom sa Srbijom, kao što Srbi u Mitrovici, Štrpcu, Gračanici i drugim srpskim opštinama ne žele da žive na nezavisnom Kosovu“.

„Moramo da nadjemo rešenje u skladu sa obe ove činjenice. Ako rešenje za Kosovo zadovolji samo albansku stranu, doći će do egzodusa Srba. Nastale bi zle posledice, ne samo za Srbiju i njenu demokratiju. To ne može da bude ni u interesu Nemačke, niti bilo koje druge evropske države. Nezavisnot Kosova imala bi veoma opasne posledice po stabilnost čitavog Balkana“, upozorio je Tadić.

Predsednik Srbije izrazio je očekivanje da će se, kada je o rešenju kosovskog piitanja reč, „svi članovi Kontakt-grupe i Saveta bezbednosti pridržavati postojećih principa medjunarodnog prava“.

Na pitanje da li zaista ima utisak da SAD podržavaju srpsku poziciju, Tadić je ocenio da će Amerika „pre ili kasnije stabilizovati svoju politiku sa Srbijom kao strateškim partnerom“.

„Iz te perspektive Amerikanci bi i trebalo da posmatraju čitav proces pregovora (o Kosovu). Srbija je nezaobilazan nacionalni faktor na Balkanu. S obzirom na nove političke okolnosti, siguran sam da Rusija, SAD i Evropska unija (EU) moraju da računaju sa Srbijom“, ocenuio je Tadić

XS
SM
MD
LG