Linkovi

Američki šatl "Atlantis" uspešno se prizemljio u Svemirskom centru Kenedi


Američki šatl "Atlantis" uspešno se danas prizemljio u Svemirskom centru Kenedi, na
Floridi, nakon što je njegova posada na Medjunarodnoj svemirskoj stanici postavila jedinicu za napajanje.

Svemirska letelica je u kosmosu bila 12 dana, a polovinu vremena bila je prikačena na Medjunardonu svemirsku stanicu, čija je izgradnja nastavljena nakon trogodišnjeg zastoja zbog katastofe šatla Kolumbija 2003. godine. Kada je šatl usporio ispod brzine zvuka, začula su se dva snažna praska, a potom je letelica još neko vreme kružila iznad svemirskog centra pre sletanja na pistu dužine skoro pet kilometara.

"Dobro nam došli. Čestitamo posadi na povratku", poručio je Toni Antoneli iz kontrole leta u Hjustonu.

Šestočlana posada "Atlantisa", kojom je komandovao Brent Džet postavila je na Medjunarodnu svemirsku stanicu solarnu jedinicu za napajanje vrednu 372 miliona dolara. Astronauti su u tri navrata izlazili u otvoreni svemir kako bi priključili novu jedinicu. SSatl je trabalo da se juče vrati na Zemlju, ali su tehničari Američke svemirske agencije NASA naložili posadi da još jednom proveri ploče koje sprečavaju pregrejavanje, pošto su primećeni nepoznati predmeti u blizini letelice.

NASA veliku pažnju posvećuje tom sistemu, pošto je utvrdjeno da je oštećenje ploča, usled udara neke krhotine u trup letelice, uzrokovalo katastrofu šatla "Kolumbija". Jedinica za napajanje, druga na stanici, prva je veća nadogradnja na tom kompleksu od novembra 2002. godine. Za izgradnju svemirske stanice ukupno će biti izdvojeno 100 milijardi dolara.

NASA planira da lansira šatl bar još 14 puta, kako bi se dovršila izgradnja svemirske stanice do 2010. godine, kada će te letelice biti povučene iz upotrebe. Misiju "Atlantisa" pratili su veliki problemi, pošto je zbog lošeg vremena i tehničkih poteškoća lansiranje bilo odlagano nekoliko puta.

XS
SM
MD
LG