Linkovi

Evropska unija se već duže vreme bori protiv ilegalnog doseljavanja


Glavna stvar u uspešnom hvatanju u koštac sa ilegalnim doseljavanjem je --saradnja--ili je to jednostavno stav za koji se zalaže Finska kao sadašnji predsedavajući 25-očlane Evropske unije. Elizabet Kolet je stručnjak u Centru za evropsku politiku u Briselu.

“Ključna reč koju promoviše finsko predsedništvo je solidarnost, zajedno sa podelom odgovornosti. Staviće se snažan naglasak na hvatanje u koštac sa ilegalnim doseljavanjem, zatim pogranične kontrole, i najbolju moguću podršku zemljama koje u ovom momenu imaju najviše problema sa ilegalnom emigracijom.”

Evropska komisija je obećala 4 miliona i 700 hiljada dolara pomoći Italiji, Španiji i Malti da bi rešile pitanje ogromnog priliva uglavnom ileglanih afričkih emigranta, koji su ove godine prispeli na obale tih zemalja. Evropska komisija je takodje apelovala na pojedine evorpske države da ponude više pomoći tim zemljama, posebno u pogledu brodova, ekspertize i granične kontrole.

Medjtuim, dok mnoge evropske zemlje smatraju ilegalno doseljavanje velikim problemom, one nemaju usaglašenu politiku kako pristupiti rešavanju tog problema. Francuske vlasti, na primer, primenile su oštre mere protiv ilegalnih doseljenika u svojoj zemlji. Francuska takodje kritikuje susednu Španiju zbog regulisanja statusa stotina hiljada ilegalnih doseljenika, dok istovremeno traži pomoć od Evropljana za borbu protiv novog priliva doseljenika.

Elizabet Kolet predvidja da će se broj ilegalnih emigratna, koji nastoje da se morem dokopaju Evrope, smanjiti narednih nedelja, ali ne nužno zbog evropskih akcija.

”Broj doseljenika zavisi od vremenskih uslova u Mediteranu. Sa dolaskom zime, verovatno je da će broj onih koji budu pokušali da se domognu Evrope biti manji zbog toga što će to biti teže izvodljivo.”

Evropske patrole su zaustavile veliki broj doseljleničkih brodova proteklih nedelja. Ali Elizabet Kolet kaže da se broj emigranta koji nastoje da se domognu obala evropskih zemalja ipak povećao.

XS
SM
MD
LG