Linkovi

Buš: Poslao bih američke snage u Pakistan da uhvate ili ubiju Bin Ladena


Predsednik Buš izjavio je da bi mogao da odobri američkim snagama da uhvate Osamu Bin Ladena unutar Pakistana ukoliko primi pouzdane obaveštajne podatke o tome gde se krije lider Al Kaide. Medjutim, pakistanski predsednik Pervez Mušaraf rekao da ne želi da suverenitet njegove zemlje bude narušen, čak ni od strane američkih agenata u potrazi za Bin Ladenom.

U intervjuu kablovskoj mreži CNN, predsednik Buš je izjavio da bi svakako poslao američke snage u Pakistan da uhvate ili ubiju Bin Ladena ukoliko bi pouzdani obaveštajni podaci ukazivali gde se on nalazi.

«Mi bismo preduzeli akciju neophodnu da se on privede pravdi,» rekao je Buš.

On je rekao CNN-u da veruje da je pakistanski predsednik Pervez Mušaraf snažan saveznik u borbi protiv terorizma koji bi želeo da privede Al Kaidu pravdi. Medjutim, predsednik je istakao da je područje u kojem se veruje da se Bin Laden krije - neprijateljska teritorija u zabačenoj oblasti duž pakistansko-avganistanske granice. Američke snage nalaze se u Avganistanu ali nemaju ovlašćenje za izvodjenje operacija preko granice u Pakistanu. Reagujući na intervju predsednika Buša, pakistanski predsednik Mušaraf izjavio je novinarima u Ujedinjenim nacijama da ne bi želeo da američke snage udju u njegovu zemlju u potrazi za Bin Ladenom.

«Ne bismo uopšte želeli to da dozvolimo. Mi ćemo to da uradimo sami. Mi bismo želeli da to uradimo sami,» rekao je Mušaraf.

Pakistanski Predsednik je rekao da je bilo brojnih slučajeva kada su pakistanske snage locirale aktivnosti Al Kaide ili Talibana i kada su delovale punom snagom veoma uspešno. Očekuje se da će predsednici Buš i Mušaraf razgovarati o nastavljanju potrage za Bin Ladenom tokom susreta u petak, u Beloj Kući.

XS
SM
MD
LG