Linkovi

Bundestag doneo odluku o učešću u mirovnoj misiji na Bliskom istoku


Nemački savezni parlament, Bundestag danas je velikom većinom glasova doneo istorijsku odluku o učešću u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija na Bliskom istoku koja treba da nadzire primirje Libana i Hezbolaha i predupredi nove sukobe.

Odluka o upućivanju do 2.400 pripadnika Bundesvera znači da će prvi put nakon kraja Drugog svetskog rata i nacističkog genocida nad Jevrejima naoružani nemački vojnici biti prisutni u blizini teritorije jevrejske države.

Slaje vojnika podržali su poslanici vladajuće konzervativno-socijaldemomeokratske koalicije i opozicionih Zelenih, dok su protiv bile druge dve opozicione stranke, Levica i Liberali.

Predvidjeno je da u okviru misije UN nemačka mornarica kontroliše 225 kilometara dugačak priobalni pojas pred Libanom i sprečava šverc oružja za radikalno islamski pokret Hezbolah.

Pre glasanja je kancelarka Angela Merkel od poslanika zatražila da odobre ovaj nemački vojni angažman smatrajući da je reč o „odluci istorijskih razmera“. Kao razlog za odlazak pripadnika Bundesvera na Bliski istok kancelarka je navela „posebne odnose“ Nemačke sa Izraelom i istakla da će upravo u ovoj situaciji „Nemačka moći da pokaže da je izvukla pouke iz prošlosti“.

Levica je upozorila da će sa akcijom na Bliskom istoku da poraste opasnost od terorističkih napada u Nemačkoj, dok Liberali smatraju da iz istorijskih razloga „Nemačka prema Izraelu ne može da bude neutralna“, a da je upravo neutralnost ono što UN zahtevaju kada je reč o misiji na Bliskom istoku.

Planiranoj akciji Bundesvera protivi se i većina nemačkih gradjana. Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da je 64 odsto Nemaca protiv učešća u misiji na Bliskom istoku, dok je za nju 32 odsto gradjana. Mandat nemačkih vojnika u misiji UN na Bliskom istoku trebalo bi da traje do 31. avgusta 2007. godine, a planirani troškovi iznose 193 miliona evra.

Nemački ustav je pripadnicima Bundesvera sve do početka devedesetih zabranjivao da učestvuju u vojnim akcijama u inostranstvu. Najviši zakon zemlje je izmenjen tek u vreme ratova u bivšoj Jugoslaviji, što je omogućilo nemačkim oružanim snagama da se pridruže vojnim akcijama najpre na Balkanu, zatim i u drugim delovima sveta. Nemačka trenutno učestvuje u devet medjunarodnih vojnih misija, od kojihsu najveće one u Avganistanu, na Kosovu, u BiH i na rogu Afrike.

XS
SM
MD
LG