Linkovi

Kristijan Švarc Šiling preti smenom Milorada Dodika


Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosne i Hercegovine Kristijan Švarc Šiling najavio je da će smeniti premijera Milorada Dodika ukoliko nastavi da govori o referendumu za osamostaljenje Republike Srpske.

"Ukoliko nastavi da govori o referendumu, moraću da ga smenim", izjavio je Šiling.

Portparol visokog predstavnika Kris Benet potvrdio je njegovu izjavu i kazao da će Šiling morati da interveniše "ako ljudi preduzmu korake ka organizaciji referenduma". Komentarišući Šilingovu izjavu, Dodik je kazao da ostaje pri svemu što je rekao o referendumu za osmaostaljenje RS. Portparol visokog predstavnika Kevin Saliven donekle je ublažio njegovu izjavu, pojašnjavajući da je predstavnik rekao “da svaki razvoj situacije koji podriva mir i stabilnost u BiH može biti nešto zbog čega on mora preduzeti odgovarajuće mere”.


Dragan Čavić: Može se desiti da izbora u BiH nikad ne bude

Predsednik Republike Srpske Dragan Čavić upozorio je da će, ukoliko dođe do smene premijera Milorada Dodika, on i politička partija na čijem je čelu naći pravu meru solidarnosti.

“Onaj koji bi povlačio takav potez, mora da računa da se može desiti da izbora u Bosni i Hercegovini više nikad ne bude”, poručio je Čavić.

Čavić je ocenio da izjave Dodika nisu huškačke niti u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom. On je podsetio da, kada je njega smjenjivao visoki predstavnik Karlos Vestendorp, i kada je Pedi Ešdaun smenjivao pripadnike SDS, nije bilo opomena.

”Mi, na žalost, tada nismo imali ni solidarnost političkih stranaka iz Republike Srpske”, rekao je Čavić.

XS
SM
MD
LG