Linkovi

Beograd i Priština neće moći da blokiraju proces rešavanja statusa Kosova


Međunarodna Kontakt grupa za Kosovo upozorila je vladu Srbije i kosovske Albance da neće moći jednostrano da blokiraju napredak ka rešavanju kosovskog statusa, uz - još jednom -izraženo očekivanje da će se proces, koji je u krucijalnoj fazi, okončati do kraja godine.

Traganje za sporazumnim rešenjem za status je ometalo nasilje na Kosovu i prkosne izjave Beograda, koji se protivi svakom rešenju po kome pokrajina ne bi ostala deo
Srbije.

Šestočlana Kontakt grupa i dalje insistira da se rešenje traži u pregovorima, ali je odlučna da do kraja godine to pitanje reši – čak i pod uslovom da predloženo rešenje ne bude prihvatljivo Srbiji ili kosovskim Albancima.

U saopštenju oštrijeg tona, koje je obajvljeno nakon sastanka šefova diplomatija SAD, Rusije, Italije, Francuske, Njemačke i Britanije kojim je predsjedavala američki državni sekretar Kondoliza Rajs, upućen je i poziv specilanom izaslaniku UN, Martiju Ahtisariju, da pripremi odgovarajući predlog za rešavanje statusa i da na osnovu toga obaveže pregovarače da pokrenu proces ka nalaženju rešenja koje će garantovati multietnični Kosovo i koje će biti prihvatljivo narodu Kosova.

To je, nakon sastanka, koji je održan iza zatvorenih vrata u hotelu Valdorf Astoria, potvrdio pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska pitanja, Daniel Frid /Fried/.

Frid je rekao da je Kontakt grupa za sporost u pregovaračkom procesu okrivila obe strane i podvukao je navode iz saopštenja kojima se upozoravaju Priština i Beograd da “traženje rešenja pregovorima ne menja činjenicu da nijedna strana ne može da jednostrano blokira napredak ka rešavanju statusa”.

"Ministri pozivaju kosovsko rukovodstvo da ubrza implementaciju demokratskih standarda, a Beograd da obustavi opstrukciju učešća kosovskih Srba u institucijama na Kosovu”, kazao je Frid.

U saopštenju Kontakt grupe navedeno je i da će šestočlano telo pratiti nivo kooperativnosti obeju strana i da će iz toga izvlačiti određene zaključke.

Visoki američki zvaničnik odbio je da odgovori na koji način bi rešenje moglo da bude nametnuto ako se njemu budu protivile obe strane u pregovorima. Rekao je samo da se svi nadaju da će se do rešenja doći pregovorima, ali da je status-quo nestabilan i da ne može trajati u nedogled.

Rekao je i da je Rusija, tradicionalni politički saveznik Beograda, podržala svaku reč zajedničkog saopštenja. Podrška Ahtisariju izražena je pred sam kraj sastannka na insistiranje Kondolize Rajs i niko se nije usprotivio misiji izaslanika generalnog sekretara UN.

Sastanku su pored ministara inostranih poslova Kontakt grupe i gospodina Ahtisarija prisustvovali i generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer, visoki predsavnik EU sa spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana, komesar EU za proširenje Oli Ren, i predastavnik Finske kao predsedavajuće članice EU.

U prvom reagovanju na saopštenje Kontakt grupe šef diplomatije Srbije Vuk rašković rekao je novinarima u Njujorku da, zahvaljujući Rusiji, pregovori nisu ultimativno oročeni do kraja godine, uz ocenu da je opredeljenje sročeno u stavu šest velikih sila "diktirano, izmedju ostalog i njihovom žurbom da Balkan sklone u stranu, da se to pitanje reši, jer pitanje Bliskog istoka i neka druga krizna žarišta zaokupljaju pažnju velikih sila sveta".

"Ipak nema nikoga ko sa zabrinutošću ne prati zbivanja u regionu i Srbiji posebno, pa nije isključno da bi, recimo, kako se može čuti, vanredni izbori u Srbiji mogli da dovedu možda i do nekog malog usporavanja ovog rasporeda, mada to uopšte nije izvesno, niti bi na to trebalo računati", rekao je Drašković.

XS
SM
MD
LG