Linkovi

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao sa predsednikom SAD Džordžom Bušom


Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je u Njujorku sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država Džordžom Bušom i preneo mu poruku da samo demokratska Srbija može biti faktor stabilnosti na Balkanu.

Oni su se sastali na okruglom stolu o demokratiji koji je organizovao američki predsednik i na radnom ručku, koji je za šefove delegacija na zasedanju Generalne skupštine organizovao generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan. Predsednik Srbije rekao je predsednikom Sjedinjenih Američkih Država Džordžu Bušu da je Srbija čvrsto opredeljena da bude faktor stabilnosti u regionu.


"Razumeo sam vašu poruku da bez demokratske Srbije nema stabilnosti u regionu. Znam sve o vašoj poseti Vašingtonu i razgovorima koje ste vodili sa državnim sekretarom Kondolizom Rajs, mojim savetnikom za nacionalu bezbednost Stivenom Hedlijem i potpredsednikom Dikom Čejnijem", rekao je predsednik Buš.

Boris Tadić je u izlaganju na okruglom stolu o demokratiji govorio o novim demokratijama u svetu, o petooktobarskim promenama u Srbiji kao modelu promena koje su prihvatile mnoge zemlje u svojim mirnim revolucijama.

Boris Tadić: Poštujemo principijelni stav Rusije

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je, posle razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom u Njujorku, da poštuje principijelan stav Rusije kada je reč o Kosovu.

"Naišli smo na na jedan pozitivan odgovor da Rusija ima principijelnu poziciju, još jednom ponovoljenu kroz reči predsednika Rusije Vladimira Putina. Poštujem takav stav i nastavljamo dalje pregovore", rekao je srpski predsednik koj je kasno sinoć, posle razgovora sa ruskim ministrom. Tadić je rekao da je "još jednom sam podvukao stav da Srbija sa punom snagom učestvuje u pregovorima o budućsnoti Kosova".

"Branimo naše interese i suverenitet Srbije nad Kosovom i dignitet nacije", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je istakao da je to jedna legitimna pozicija kojom demokratija u Srbiji participira u medjunarodnoj politici danas, pokušavajući da obezbedi ne samo stabilnost i budućnost Srbije, nego i čitavog regiona i nekih drugih kriznih tačaka u svetu.

Moskva za poštovanje rezolucije SB, protiv čvrstih rokova

Rusija smatra da proces rešavanja kosovskog problema treba da se odvija strogo u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i protivi se odredjivanju rokova za pregovore o statusu. Ovo se navodi u dokumentu "O poziciji Rusije na 61. Generalnoj skupštini UN" objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova. U tekstu se ističe da Rusija polazi od univerzalnosti kosovskog problema. Rusija teži dugoročnoj stabilizaciji na Balkanu na osnovu strogog poštovanja medjunarodno-pravne platforme, navodi se u dokumentu i dodaje da je "prioritetni zadatak realizacija standarda, sa ciljem da se svim etničkim grupama osiguraju osnovna prava i slobode". Ističe se da bi, pri tom, "bilo kontraproduktivno ultimatumom odredjivati oštre vremenske okvire za pregovore o statusu".


XS
SM
MD
LG