Linkovi

Mađarske: Povređeno 120 demonstranata i 100 policajaca


Više od 100 policajaca i oko 120 demonstranata povređeno je tokom sukoba u zgradi Mađarske televizije i na obližnjem Trgu slobode u Budimpešti.

Demonstranti desnice zahtevaju ostavku socijalističkog premijera Ferenca Đurčanjija zato što je na zatvorenom partijskom sastanku rekao da je lagao da bi ponovo pobedio na izborima aprila ove godine. Situacija je jutros mirna, policija je blokirala celo područje, a materijalna šteta je ogromna. Demonstranti su sinoć počeli opsadu televizije, pošto im je odbijen zahtev da ta kuća direktno prenosi čitanje njihove peticije u kojoj traže smenu vlade. Pod pritiskom više stotina mladih ljudi, policija je morala da se povuče u zgradu, a kada su u nju bačeni "molotovljevi kokteli" i zapaljeno šest automobila ispred zgrade zatraženo je pojačanje.

Policija je jutros ponovo "osvojila" u međuvremenu djelimično uništeno i pokradeno zdanje, a učesnici mitinga su se povukli na Košutov trg. Đurčanj je rekao da izražavanje mišljenja ne može biti jednako nasilju i pozvao demonstrante da ne dozvole narušavanje reda.

"Ulica nije rešenje, nego dovodi do konflikta i stvara krizu. Zadatak nam je da smanjimo taj konflikt i predupredimo krizu", kazao je mađarski premijer.

On je rekao da je policiji dao uputstvo da svim sredstvima koja su na raspolaganju pomogne uspostavljanje reda. Ministar pravosuđa i unutrašnjih poslova Jožef Petretei je, zbog nepripremljenosti policije za ovakav sukob, ponudio ostavku, koju je Djurčanj odbio.

XS
SM
MD
LG