Linkovi

Ishrana bogata ribom smanuje opasnost od raka bubrega


Lekari retko preporučuju ishranu sa većom količinom masti, ali upravo toa preporučuje Dr. Alisija Volk iz Kraljevskog instituta u Stokholmu, kada govori o masnim ribama.

“Pominjanje masne ribe već može da zaplaši neke ljude, ali ta vrsta masnoće je zdrava, tako da preporučujem da jedete više masne ribe, a ne posne, jer od te masti možete imati daleko više koristi.”

Ribe sa masnim mesom su losos, haringa, sardine i skuša. Vrsta masnoće kojom su te ribe bogate poznata je kao masna kiselina omega 3. U ribe sa nemasnim mesom spadaju tuna, bakalar i rečne ribe, koje, kako kaže doktorka Volk, imaju daleko manje te vrste masnoće.

“Velika je razlika izmedju riba sa masnim i nemasnim mesom. Ribe sa masnim mesom imaju 20 do 30 puta više omega 3 masti, nego nemasne ribe.”

U studiji Alisije Volk, objavljenoj je u Časopisu amerčkog lekarskog udruženja, kaže se da je ona pratila ishranu vise od 60 hiljada Švedjanki u poslednjih 15 godina.

”Žene koje su obolele od rak bubrega jele su daleko manje količine masnog ribljeg mesa, ali nije bilo razlike kod onih koje su konzumirale nemasno riblje meso.”

Prethodne studije nisu dale slične rezultate jer je u njima analizirana totalna konzumacija ribljeg mesa, bez obzira na procenat masnih kiselina omega 3 u ribi. Najnovija studija pokazala je da su žene koje su 10 godina najmanje jednom nedeljno jele ribu sa masnim mesom imale za 70 odsto smanjen rizik od raka bubrega, u poredjenju sa ženama koje su jele ribu sa nemasnim mesom. Volkova kaže da ribe sa masnim mesom sadrže i vitamin D, koji, kao i masna kiselina omega 3, smanjuje opasnost od dobijanja raka. Kako je zaključila, kombinacija masne kiseline omega 3 i vitamina D -- izgleda da je posebno dobra.

XS
SM
MD
LG