Linkovi

U Singapuru otvoreno godišnje zasedanje Svetske Banke i MMF


Lideri dve organizacije izrazili su zabrinutost da bi visoke cene nafte, globalni trgovinski debalans i protekcionizam mogli da poremete ekonomski rast.

Prema njihovim rečima, najbolji načini da se rast nastavi jesu štednja energije i povratak blokiranim svetskim trgovinskim pregovorima. Na početku zasedanja, predsednik Medjunarodnog monetarnog fonda Rodrigo de Rato upozorio je da prognoze budućeg rasta nisu svetle, uprkos stabilnosti svetskih ekonomskih i finansijskih tržišta. On je rekao da je neophodno uložiti napore u konzervaciju energije kako bi se suzbile visoke cene nafte i smanjila inflacija. De Rato dodaje da je potrebno preduzeti korake u pogledu deficita i protivvrednosti valuta da bi se okončao trgovinski debalans koji može da dovede do protekcionizma, odnosno zaštite domaće proizvodnje od strane konkurencije putem carina i kvota. Predsednici MMF-a i Svetske banke ranije su apelovali na svoje članice da ponovo pokrenu trgovinske pregovore koji su prekinuti ranije ove godine.

Predsednik Svetske Banke Pol Vulfovic kaže da je potrebno da sve strane postignu kompromis kako bi došlo do pomaka.

«SAD moraju da prihvate nova smanjenja subvencija za poljoprivrednike, koje negativno utiču na trgovinu. EU mora da smanji barijere pristupu svom tržištu, a zemlje u razvoju kao što su Kina, Indija i Brazil da smanje tarife za proizvodjače.»

De Rato i Vulfovic takodje su pozvali na povećanje pomoći zemljama u razvoju, posebno u Africi, ali su primetili da korupcija u tim državama sprečava razvoj. Vulfovic je rekao da «dobra uprava» predstavlja «brzi izlaz» iz siromaštva i da bez nje sve ostale reforme gube smisao. No, zvaničnici Svetske banke takodje su pozvali vodeće industrijalizovane zemlje da učine više u borbi protiv korupcije suzbijanjem tog problema u multinacionalnim kompanijama u zemljama u razvoju i insistiranjem na povraćaju imovine, koju u tim zemljama kradu korumpirani zvaničnici. SB ističe da će se povući iz projekata samo ako postane jasno da takvi zvaničnici ne nameravaju da sprovedu reforme.

Predstavnici Svetske banke kažu da anti-korupcionaška kampanja nije usmerena protiv razvoja, i da su ciljevi eliminisanja siromaštva i dobre uprave medjusobno isprepleteni. Vulfovic kaže da Afrika ostaje prioritet Svetske banke kada je reč o unapredjenju razvoja.

Humanitarne organizacije i akvitisti pozvali su SB i MMF da siromašnim zemljama daju veće pravo glasa u pogledu uprave tim organizacijama i načina distribucije novca. Kasno sinoć, MMF je potvrdio da su 184 članice odobrile reformu kvota kojom se Kini, Meksiku, Južnoj Koreji i Turskoj daju veća prava glasa u organizaciji, dok se ujedno povećavaju njihovi doprinosi MMF.

XS
SM
MD
LG