Linkovi

Buš pozvao na davanje podrške reformatorima na Bliskom istoku


U govoru pred Genralnom skuštinom Ujedinjenih nacija predsednik Buš je pozvao članice svetske organizacije da podrže reformatore i umerene snage na Biskom istoku i da učine više da bi se obustavilo krvoproliće u Sudanu.

Govoreći o borbi izmedju ekstremista i umerenih snaga, koje se zalažu za mir, predsednik Buš je rekao da je na kocki -- budućnost sveta.

”Moramo da stanemo uz demokratske lidere i umerene reformatore širom Bliskog istoka. Moramo da budemo glas nade za časne ljude i žene koji za svoju decu žele iste stvari koje mi želimo svojoj deci.“

Govoreći o svetu oslobodjenom terora u kojem su sloboda i poštovanje ljudskih prava uobičajene stvari, američki predsednik se obraćao kako okupljenim diplomatama ako i ljudima na Bliskom istoku. Sjedinjene Države ne žele konflikt u tom regionu već bolji život za sve i slobodu za sve, rekao je Džordž Buš.

”Moja zemlja želi mir. Ekstremisti u vašim redovima šire propagandu, tvrdeći da je Zapad u ratu sa islamom. Ta propaganda je lažna, a njena svrha je da vas zbuni i da opravda teroristička dela.“

Predsednik Buš je rekao da je izgradnja tolerantnih, naprednih društava za ljude svih religija cilj kao kojem treba stermiti. Iranskom narodu je rekao da Sjedinjene Države stoje uz njega, a Avganistance je uveravao da njihova zemlja neće biti prepuštena teroristima i ekstremistima. Govorio je i o svojoj želji da pomogne Libancima da obnove svoju zemlju, i izrazio podršku umerenim Palestincima koji u miru vide budućnost. Medjutim, govora predsednik Buša promenio se kada je počeo da govori o Iranu i Siriji, čije vlade -- po njegovim rečima -- uskraćuju svom narodu slobode koje on zaslužuje. Buš je rekao da Amerika poštuje Iran, njegovu bogatu kulturu i istoriju. Ali, dodao je on, iranski lideri ne dozvoljavaju svom narodu da okusi slobodu i dostigne svoj pun potencijal.

”Najveća prepreka budućnosti je to što su vaši vladari rešili da vam uskrate slobodu i što koriste vaše resurse za finansiranje terorizma, podsticanje ekstremizma i izgradnju nuklearnog oružja.“

Američki predsednik je oštro govorio i o Sudanu, koji usrkaćuje dozvolu mirovnim snagama Ujedinjenih nacija da se rasporede u pokrajini Darfuru. Narod Darfura podneo je neopisivo nasilje i da se tu nešto mora učiniti, naglasio je predsednik Buš:

”Ako sudanska vlada uskoro ne odobri dolazak mirovnih snaga, Ujedinjene nacije moraju nešto da preduzmu. Na kocki su i vaši životi i ugled Ujedinjenih nacija.“

Predsednik Buš je objavio da je za specijalnog izaslanika za Sudan imenovao Endrua Natsiosa, bivšeg direktora Američke agencije za medjunarodni razvoj.

XS
SM
MD
LG