Linkovi

Azijsko-pacifički region najavljuje bolju prevenciju ptičijeg gripa


I dok iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) upozoravaju da pandemija ptičijeg gripa i dalje vrlo ozbiljno prijeti, vodeći zdravstveni zvaničnici u azijsko-pacifičkoj regiji najavljuju da će pojačati mjere prevencije kako bi se u predstojećoj "sezoni gripa" smanjio broj zaraza i žrtava među ljudima.

Regionalni direktor SZO za oblast Zapadnog Pacifika, Ričard Nesbit, kaže da SZO "najviše zabrinjava mogućnost proširenja zaraze sa ptica na ljude".

Nekoliko ministara zdravlja država azijsko-pacifičkog regiona obećalo je, na međunarodnoj konferenciji u Ouklendu, da će aktivnije graditi bolji sistem praćenja i prevencije bolesti.

Sekretar za zdravstvo u Honkongu, Jork Čou, rekao je da će "Honkong poboljšati rad svih svojih nadležnih službi, nakon što je od marta ove godine uspješno sprovedena zabrana držanja živine na otvorenom".

Zamjenik ministra zdravlja Kine, Điang Cuojun, poručio je da bogatije zemlje imaju obavezu da siromašnim susjedima pomognu kako bi se sistem odbrane od ptičijeg gripa unaprijedio i bio efikasan u cijelom regionu.

Najmanje 144 osobe umrle su od posljedica infekcije patiogenim virusom H5N1, koji izaziva ptičiji grip. Stručnjaci strahuju se da će predstojećih nekoliko mjeseci, posebno u Aziji, donijeti novi talas zaraze i nove ljudske žrtve.

XS
SM
MD
LG