Linkovi

Danas vam predstavljamo film «The Black Dahlia»


Čuveni reditelj Brajan de Palma u svom novom filmu vraća publiku u Los Anđeles tokom 40-ih godina prošlog veka. Reč je o novom «film noar» trileru adaptiranom prema krasičnoj krimi priči tvrdokornog autora Džejmsa Elroja.

Misterija progoni policiju Los Anđelesa već skoro 60 godina: ko je ubio Elizabet Šort? Jezivo ubistvo mlade, potencijalne zvezde 1947. godine i dalje je jedan od najozloglašenijih nerešeneih zločina u gradu.

Detektivi Baki Blajkar i Li Blančard, partneri na poslu i inače najbolje prijatelji, postaju opsednuti smrću mlade žene, kojoj su zavodljive crne haljine donele nadimak «Crna dalija». Obojica se uskoro nađu u velikim problemima. Porodična tragedija pritiska Lija, dok Bakija muče tragovi koji ga vode do «fem fatal» iz visokog društva.

Dobitnica Oskara Hilari Svenk igra damu sa smrtonosnim oblinama, dok Džoš Hartnet tumači ulogu Bakija Blančarda.

«Pošto su likovi tako dobro opisani u knjizi i scenario je vrlo jasan. Jedino što smo mi glumci morali da uradimo je da razvijemo taj osećaj razumevanja između sebe. Ja mislim da je Džejms Elroj uradio najveći deo posla za nas. U svakom trenutku smo znali kako se osećamo jer je sve to u knjizi», kaže Džoš Hartnet.

Eron Ekhart igra «gospodina Vatrenog», detektiva sa kratkim fitiljem Lija Blančarda.

«Mnogo je zabavno glumiti policajca iz 1947. Kad gledate te stare filmove, svi oni pričaju brzo sa podizanjem i spuštanjem glasa u ritmu. Onda, pušite ručno zavijane cigarete i ne ispuštate ih iz usta. Tu su i fedora-šeširi… sve što ide uz to je baš kul», ističe Eron Ekhart.

Skarlet Džohensen tumači ulogu Kej Lejk, prelepe žene koja je u vezi sa Lijem, ali je privlači Baki. Dvadesetjednogodišnja glumica kaže da je uživala u stilu i manirima 1940-ih, ali da su joj neki dijalozi predsatavljali neočkivani izazov, jer danas više niko ne govori tako.

Film i knjiga su plod mašte, ali ubistvo «Crne dalije» se stvarno dogodilo… i ostaje nerazrešeno. Autor knjige Džejms Elroj, koji kaže da je zadovoljan načinom na koji je Brajan de Palma uradio film, verovatno zna više o slučaju nego bilo ko drugi, izuzev policijaca.

«Postoji jedna stvar o kojoj ne pričam nikada: ko je i zašto ubio Beti Šort. Neke teorije su bolje od drugih, ali je na kraju nemoguće dokazati bilo koju od njih. I nijedna od njih nema baš nikakve veze sa mojom knjigom», naglašava Elroj.

Scenario za «Crnu daliju» adaptirao je Džoš Fridmen, a ulogu mlade žrtve tumači Kanađanka Mia Kiršner. Scenograf Dante Fereti uspeo je da stvori nekoliko blokova Los Anđelesa iz 1940-ih u prestonici Bugarske, Sofiji, gde je sniman ceo film. Muziku je napisao Mark Išam. «Crna dalija» je premijerno prikazana na filmskom festivalu u Veneciji, u američkim i bitanskim bioskopima prikazuje se od 15. septembra, a do kraja godine videće ga publika i u ostalim delovima sveta.


XS
SM
MD
LG